Korisne sobne biljke

Biljke koje morate da držite u sobi: Pročišćavaju vazduh i u najzagađenijim prostorijama!

Ove biljke preporučuje čak i NASA za pročišćavanje vazduha u svemirskim stanicama

Bašta
14:42h Autor:
Foto: Shutterstock

Sve vrste aparata za domaćinstvo, PVC stolarija, nameštaj od iverice, linoleum, tapete, sve vrste deterdženata – sve to zasićuje vazduh u stanovima i kancelarijama toksičnim jedinjenjima poput: benzena, toluena, fenola, formaldehida i drugih štetne materije. Rezultat toga je povišen nivo prašine i mikroba koji dovodi do pogoršanja zdravlja čoveka, razvoja alergija i respiratornih oboljenja.

Ako postavite po sobama u stanu ili kući, nekoliko korisnih sobnih biljaka, one će raditi kao neka vrsta biološkog filtera, sakupljajući prašinu na svoje listove, apsorbujući loše materije, oslobađajući kiseonik. Ove biljke preporučuje čak i NASA za pročišćavanje vazduha u svemirskim stanicama.

Sedam najkorisnijih biljaka za pročišćavanje vazduha u prostoriji:

Šeflera

Šeflera ili “kišobran drvo” doslovno je stvorena za prostorije u kojima se puši. Ona odlično apsorbuje i neutralizuje nikotin i katran, koji se nalaze u duvanskom dimu. Šefleru odlikuju i vrlo skromni zahtevi – odgovara joj dosta svetla, a treba je samo pomalo zalivati.

Čudo za vaše biljke: Trik da vam cveće više nikada ne uvene!

foto: Shutterstock

Epipremnum aureum

Epipremnum aureum ili zlatna puzavica pročišćava vazduh od benzena. Široki listovi mogu da primaju veliku količinu ove supstance. Ova biljka je postala popularna pre svega zahvaljujući tome što se lako gaji i ne traži neke posebne uslove. Ova jednostavna puzavica upija i mnoge druge štetne hemikalije.

foto: Shutterstock

Dracena

Dracena neutralizuje formaldehid. Ova tropska biljka izuzetno dobro filtrira mnoge toksine, uključujući i formaldehid (plin koji se često koristi za proizvodnju plastičnih masa i dezinfekcijskih sredstava). Draceni odgovara svetlo, ali ne i direktno sunce. Ne držite je na promaji, jer će brzo ostati bez većine listova.

Cveće koje svi drže u kući, a nisu ni svesni koliko pomaže!

foto: Shutterstock

Hlorofitum

Hlorofitum – atraktivan ukras na svakom prozoru, propušta i dovoljno svetla. Vrlo efikasno apsorbuje izduvne gasove. Zbog toga je ova biljka prosto neophodna svima koji žive na prvom i drugom spratu.

foto: Shutterstock

Parlur

Parlur palma Chamaedorea (palma sreće) važi za još jednu od zdravih biljaka koje pročišćavaju vazduh u prostoriji. Aktivno vlaži vazduh i filtrira štetne materije, koje emituje plastika.

10 smrtonosnih sobnih biljaka: Ni pod razno ne smete da ih držite u kući!

foto: Shutterstock

Fikus

Fikusi bendžamin (ili uplakana smokva) prvaci su u pročišćavanju vazduha. Oni imaju prirodnu sposobnost da filtriraju zagađivače, uključujući benzen, formaldehid, ksilen i toluene.

Za dobro zdravlje i još bolje raspoloženje: Nije svejedno gde držite koju biljku!

foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...