Isprobajte

Ovo voće i povrće možete gajiti na balkonu: Nećete imati potrebe da idete na pijacu!

Neko povrće i voće čak i bolje uspeva posađeno u kante koje držimo na balkonima. Isprobajte i videćete kako je to praktično i lako
Enterijer
23:22h Autor:
Ovo voće i povrće možete gajiti na balkonu: Nećete imati potrebe da idete na pijacu!
Foto: Thinkstock

Ako ste u duši baštovan i volite gajenje povrća, neće vas u tome sprečiti to što živite u stanu. Postoje biljke koje se mogu uzgajati u kantama, a pri tome će rađati čak i bolje od onih posađenih u bašti.

Prednosti gajenja voća i povrća u kantama su mnoge:

Dostupnost; nije vam potreban alat (motike, ašovi, sadiljke); nećete imati korov; nećete imati problema s puževima, minimum korišćenja pesticida itd.

Ovo je spisak voća i povrća koje slobodno možete da posadite u kante i uzgajate na balkonu:

1. Zelena salata

Zelena salata je veoma zahvalna za sadnju u kantama ili u gajbama na balkonu, međutim vodite računa da to bude u rano proleće ili kasnu jesen. Tokom leta, salati je previše toplo na balkonu i brzo će prerasti.

5 načina kako da iskoristite ljuske od jaja: Sobne biljke će bujati, bašta će cvetati!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

2. Blitva

Blitva je slična zelenoj salati i više će preživeti tokom hladnijeg periodu nego tokom toplog. To može biti i veliki plus za ljubitelje svežeg lisnatog povrća, jer će tokom hladnijih dana imati stalan izvor železa u svojoj bašti.

3. Šargarepa

Šargarepa je kao stvorena za sadnju u kantama. Potrebno je da u kante sipate što rastresitiju zemlju i da redovno zalivate svoju malu bašticu. Uskoro ćete imati predivne i sočne šargarepice na svom tanjiru.

4. Rotkvice

Rotkvice će vam stići u isto vreme kad i zelena salata. Znači u prolećnom periodu pre velikih vrućina. Sve što je potrebno je rastresita zemlja i dosta vode.

Stavio je kolutove paradajza u saksiju sa zemljom: Evo šta se desilo nakon 2 nedelje! (VIDEO)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

5. Paradajz

Najbolje je saditi čeri paradajz u kantama, ali mora to biti velika i duboka kanta kako bi biljka imala dovoljno snage. Vodite računa da paradajz ne sadite na balkonima ako živite u soliterima, jer je potrebno da do njih u periodu cvetanja dođu pčele koje će ih oprašiti.

6. Krastavac

Ovo povrće je kao stvoreno za sadnju na balkonima, verandama u vertikalnim vrtovima ili u kantama. Imaju kratku sezonu i veoma brzo sazrevaju. Izuzetno su laki za održavanje.

7. Jagode

Postoji vrsta jagoda koja svaki mesec donosi plodove i izuzetno je pogodna za sadnju na balkonu. Jednostavno je posadite u viseće saksije i jagode će ubrzo da "puste" svoje plodove preko ivica te saksije.

Zbog toplote na balkonu one će dospeti veoma brzo.

Kako da gajite lekovito bilje u kući: Jeftino i jednostavno!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

8. Limun

Limun se na našim prostorima najčešće i gaji u velikim kantama. Sve što morate da uradite je da ga tokom zime unesete u kuću, a čim otopli iznesite ga na balkon i uživajte u domaćem, neprskanom limunu....

9. Začinsko bilje

Sve začinske biljke posadite u kante ili u male gajbice i ne brinite. One će rasti veselo i srećno a vi ćete svako malo da čupkate i spremate fantastična jela. Ruzmarin, majčina dušica, peršun, origano i drugo začinsko bilje su kao stvoreni za ovakvu sadnju.

Gajite ruže iz krompira: Ovaj trik su stari baštovani godinama čuvali! (FOTO, VIDEO)

Foto: Thinstock
Foto: Thinstock

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs