POSADITE GA SADA I CVETAĆE DO KASNE JESENI: 10 vrsta najlepšeg balkonskog cveća za leto 2023. godine

Balkoni i terase su naše male oaze mira i spokoja, stoga je neophodno da im posvetite vreme i trud. Zasadite ovih 10 vrsta biljaka i uživaćete u sopstvenom raju

Bašta
Autor:
POSADITE GA SADA I CVETAĆE DO KASNE JESENI: 10 vrsta najlepšeg balkonskog cveća za leto 2023. godine
10 vrsta najlepšeg cveća za terasu, Foto: Profimedia

Našli smo čak 10 vrsta cveća koje uspešno može cvetati na terasi tokom čitavog leta. Od juna do oktobra ove vrste biljaka će krasiti vaš pogled kroz prozor:

1.Petunija

Petunije cvetaju od juna, a odlično podnose toplotu. Vodite računa da ih držite na mestima gde su zaštićene od promaje. Potrebno ih je redovno zalivati, ali i uklanjati osušene latice.

Petunije
foto: Shutterstock

2. Muškatle

Postoje dve vrste muškatli koje vam mogu ulepšati terasu – uspravne i viseće. Obe vrste zahtevaju sunčana mesta (najbolje sa južne strane) i zemlju koja dobra drenira, jer zbog prevelike vlage u korenu može uginuti. Ona će trajati celo leto i krasiće vašu žardinjeru svojim prelepim bojama – beloj, roze, ljubičastoj, narandžastoj, žutoj i crvenoj.

Muškatle
foto: Shutterstock

3. Dan i noć Ova biljka je omiljena zbog svojih specifičnih šara. Pripada porodici ljubičica, a vrlo se lako održava. Dan i noć je otporna biljka, pa joj neće smetati promene temperature, kao ni boravak na jakon suncu, ali ni u hladu.

Ovo cveće ima tanko razgranato stablo,mesnate listove i cvetove koji rastu pojedinačno na dugim drškama.

Dan i noč, maćuhice
foto: Shutterstock

4. Pustinjska ruža

Ima debelu stabljiku, izdanke i mesnate listove pa je stoga i dobila ime Obesum što u prevodu znači debeli – ogroman. Cveta u prepoznatljivoj žarko ružičastoj boji koja je u sredini cveta svetlija. Biljku nije potrebno đubriti niti joj davati prihranu. Za cvetanje zahteva veliku količinu prirodne svetlosti, ali tokom letnjih meseci mlade biljke (starosti do jedne godine) potrebno je skloniti s direktnog sunčevog svetla kako ne bi došlo do oštećenja biljke. Kao sukulentna biljna vrsta, ne zahteva puno vode. Zaliva se samo kada je zemlja potpuno suva i potrebno ga je prilagoditi godišnjem dobu.

Pustinjska ruža
foto: Shutterstock

5. Plumbago

Plumbago je žbunasta biljka, poreklom iz Južne Afrike. U zavisnosti od toga kako je oblikujemo, može biti puzavica ili u obliku žbuna. Ima prelepe svetloplave do plave cvetove, na koje niko ne ostaje ravnodušan. Ovo cveće vrlo brzo raste i cveta tokom čitavog leta. Odgovara mu puna sunčeva svetlost, ali i vlaga, pa se mora redovno zalivati.

Sađenje cveća, Cveće
foto: Shutterstock

6. Begonije

U našim baštama i na terasama jedna od čestih biljaka je begonija (Begonia semperflorens) koju baštovani zovu i bombonica ili devojačko srce. Vrlo je zahvalna za gajenje, ne zahteva preterano navodnjavanje, ali osetljiva je na hladnu vodu.

Ima mesnate listove, odlično podnosi letnju žegu i sunce, naročito crvenolisna begonija. Ako se koristi prehrana, cvetovi će celog leta biti intenzivnih boja. Boje variraju od bele, preko crvene, do ružičaste. Ove biljke cvetaju do prvih mrazeva. Inače, begonija simboliše dug život i zdravlje.

Begonija
foto: Shutterstock

7. Kadifice

Kadifica (Tagetes erecta) je raširena po celom svetu, a potiče iz toplijih krajeva Amerike. Pripisuju joj se lekovita svojstva, pa se navodi kako sok od nje leči ubode pčela i osa, a ulje opekotine i rane. Idealna je za leje, a na terasi se kombinuje sa zelenim rastinjem. Ipak, ovo cveće pogodnije je za bordure ili pravljenje slika u cvetnjacima.

Raste do 20 centimetara u visinu. Voli sunce i redovno zalivanje, a treba je povremeno prehraniti zbog boje cvetova. Deo gde je zasađena u grupi, zbog uglavnom narandžastih cvetova, može delovati plameno, mada ima i kadifica sa žutim i belim cvetovima. Cveta do ranih mrazeva.

Kadifa, Kadifica
foto: Shutterstock

8. Prkos

Prkos (Portulaca grandiflora) potiče iz Argentine, Brazila i Urugvaja. Veoma je otporna i raskošna biljka. Dobro podnosi sunce, toleriše sušu, ali kada je veoma toplo, zemljište bi ipak trebalo da bude vlažno, jer ima plitak koren.

Pošto ova biljka proizvodi mnogo semena i odlično se razmnožava, treba pripaziti da ne postane invazivna. Listići ove zeljaste biljke odlično zadržavaju vlagu, a cvetovi su živih boja – roze, ciklama, crveni, žuti, beli, pa i narandžasti.

cvet prkos, prkos
foto: Shuterstock

9. Tamjanika

Tamjanika (Plectranthus sp), koja se još naziva sveta petka ili erika, ima izbojke koji mogu da porastu do dva metra, padaju i izgledaju fantastično. Ona se divno kombinuje sa nekom cvetnicom. Listovi su joj jajasti i dekorativni, zeleno-beli. S obzirom na to da ima jak korenov sistem, bitno je prilikom sađenja napraviti rastojanje između biljaka.

Ima miris koji podseća na tamjan, a potiče od aromatičnih ulja, pa insekti beže od nje, naročito moljci. Za ovo cveće bitno je da zemlja bude uvek vlažna, a inače dobro podnosi sunce i senku.

Tamjanika
foto: Shutterstock

10. Lavanda

Mediteranska lekovita biljka koja privlači pčele, odbija komarce i krasi terasu. U kasnu jesen kada oberete cvetove, možete od njih da napravite mirisne jastučiće koji će odbijati moljce i druge štetočine iz ormara.

Lavanda
foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs