3 SAVETA RUSKIH AGRONOMA ZA SASVIM PRIRODNU BAŠTU: Povrće buja bez okopavanja i zalivanja, a zemlja je nikad plodnija

Ruski agronomi daju savet kako napraviti plodno tlo i uzgajati biljke sasvim prirodno bez okopavanja, zalivanja i prskanja

Zanimljivosti
13:18h Autor:
3 SAVETA RUSKIH AGRONOMA ZA SASVIM PRIRODNU BAŠTU: Povrće buja bez okopavanja i zalivanja, a zemlja je nikad plodnija
3 saveta ruskih agronoma za sasvim prirodnu baštu bez okopavanja, Foto: Shutterstock

Već smo pisali o pametnoj bašti u selu Šušnskoje u Rusiji, a danas vam donosimo zanimljive predloge ruskih agronoma. Ukoliko želite da gajite sasvim prirodno povrće, oni kažu da to možete raditi na ovaj način:

1. Bez okopavanja zemlje

Svi znamo da se plodni deo zemlje nalazi pri površini zemlje. Ako iskopamo rupu, videćemo da na dnu nema plodnog zemljišta, stoga ruski agronomi smatraju da je nepotrebno prekopavati zemlju i tako uništavati prirodno najplodniji deo zemljišta - površinski.

Paradajz, Sadnja paradajza, Baštovanstvo
foto: Shutterstock

2. Sadnja izmešanih kultura

Predlog ruskih agronoma je da sadite različite kulture zajedno. Tj. ako sadite paradajz da ga izmešate sa paprikama, krastavcima i td i to tako što ćete saditi jednu sadnicu paradajza, pa drugog povrća i tako redom... Tako izmešane kulture rade jedna za drugu i sprečava se razvoj bolesti.

Ova teorija se zaniva na tome da je neophodno kopirati prirodu umesto što idemo protiv nje.

Bašta, Dvorište
foto: Shutterstock

3. Povećati plodnost zemljišta pomoću zakona prirode

Prvo, plodno tlo nije zemlja. Zemlja je njen sastavni deo, ali je samo okvir na kome se formira plodni sloj. Prvo, hajde da shvatimo kako se tlo raspusti, rastrese? Jednostavno je - u njemu morate posaditi jednogodišnje biljke sa dugim korenima nekoliko puta zaredom. Kada im dugački koreni odumru, postojaće prolazi zbog kojih će tlo biti rastresito.

Sada hajde da shvatimo gde da nabavimo elemente u tragovima koji su potrebni biljkama. Ni tu nema problema - samo ne treba da leje "gole" pod žarkim suncem. Prekrijte ih počupanom travom, opalim lišćem, suvim biljkama, i td. Truljenjem će se formirati plodno tlo na kojem ćete saditi bez kopanja.

Paprike, Bašta
foto: Shutterstock

4. Poslednji problem je gde nabaviti vodu?

Možda će vam ovo biti smešno, ali najbolja vlažnost tla se dobiva pomoću malča. Recimo da gajite jagode. Oko svake sadnice stavite obilnu količinu slame. Slama će sama stvarati vlagu pomoću toplog i hladnog vazduha. Tokom dana i noći, doći će do stvaranja rose koja će se zadržavati oko biljke. Jednostavno i lako.

Napomena: Ova pravila vrede samo za male bašte i organsku proizvodnju. Moramo da napomenemo da je ovo stav ruskih agronoma koji se zalažu sa sadnju bez kopanja zemlje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs