Vredi probati

Pročistite vazduh od štetnih toksina pomoću biljaka: Bambus je odlično rešenje!

Ako se gaje u prostoriji, ovih 7 biljaka imaju moć prečišćivača vazduha što će znatno uticati na poboljšanje zdravlja, dok je održavanje veoma jednostavno
Enterijer
22:24h Autor:
Pročistite vazduh od štetnih toksina pomoću biljaka: Bambus je odlično rešenje!
Foto: Shutterstok

Hladni dani koji su nastupili, primorali su nas da više vremena provodimo u zatvorenom prostoru i izlažemo se raznim toksinima, koji i u manjim količinama izazivaju zdravstvene teškoće i samim tim ugrožavaju kvalitet života.

Osim toga, tu su i štetna zračenja televizora i računara kojima smo okruženi i kod kuće i na poslu.

Evo kako zahvaljujući nekim poznatim biljkama možete uspešno ukloniti razne toksine iz vazduha.

Zašto je svež vazduh i boravak u prirodi dobar za vas, pročitajte OVDE.

1. Svekrvin jezik

Sansevieria, odnosno sablja ili svekrvin jezik kako se još naziva ta biljka duguljastih i mesnatih uspravnih listova, pročišćava iz vazduha benzen, formaldehid i trikloroetilen. Inače, nije zahtevna za održavanje, dobro podnosi i sunce i hladovinu, a možete je bez straha staviti u blizini radijatora, jer taj cvet ne voli puno vlage.

OVDE pročitajte kako korijander može da očisti vaš organizam od nagomilanih teških metala!

2. Đavolji bršljan

Ovo je popularna puzavica koja ukrašava mnoge domove i filtrira vazduh od benzena i formaldehida koji je recimo prisutan u dimu cigarete. Veruje se kako đavolji bršljan donosi sreću. Ne treba mu puno svetla, a treba ga svakako redovno zalivati. Listovi su mu otrovni pa biljku valja držati podalje od male dece i kućnih ljubimaca.

Kojih 6 mitova sprečavaju pušače da se odreknu cigareta, pročitajte OVDE.3. Spatifilum

Sobna biljka poznata po svojim elegantnim belim cvetovima, međutim još je više poznata po tome što se hrani štetnim zračenjem pa je idealno smestiti je uz TV ekran ili pak monitor od kompjutera. Uz to, spatifilum poput sanseverije apsorbira benzen, formaldehid i trikloroetilen, ali i amonijak (često prisutan u sredstvima za čišćenje), kao i ksilen i toluen koji u izrazito maloj količini može izazvati mučninu i umor. Sok biljke u dodiru sa kožom izaziva iritaciju, a ukoliko se progutaju delovi biljke, to će izazvati bolove u želucu pa valja pripaziti ako imate malu decu i kućne ljubimce.

4. Bambus palma

U pitanju je tropska biljka i jedan od najboljih zelenih pročišćivača vazduha iz kojeg savršeno filtrira formaldehid, trikloretilen, ksilen i toluen. Premda joj treba osigurati dovoljno svetla, nikako ne biste smeli da je smestite direktno na sunce. Pogodna je za ljubitelje mačaka, jer su njeni listovi bezopasni za mace. Ta atraktivna biljka donosi dašak leta u dom, stvarajući tako topliju atmosferu čak i za najhladnije zimske dane.

Kako da produžite život vašem cveću, saznajte OVDE - 4 koraka za svežinu!5. Gerber

Cvet prelepih boja koji će ulepšati prostor, ali ga i očistiti od štetnih materija u vazduhu. Dobro upija i štetna jedinjenja koji se nalaze u dimu cigarete. Postoji oko 100 raznih vrsta gerbera, a najčešće su žute, roza, crvene, narandžaste i bele boje. Nije mu potrebna velika nega, voli sunčana mesta i može podneti velike vrućine, samo ga treba dovoljno zalivati.

6. Bršljen

Penjačica koja obično raste oko kuće, ali možemo je uzgajati i kao sobnu biljku pa će svojim ljupkim srcolikim listovima činiti lepu dekoraciju u prostoru. Uz to što je lekovit, bršljan će naš dom očistiti od svih štetnih i otrovnih materija u vazduhu.

OVDE pročitajte zbog kojih 6 stvari ste nesrećni u svom domu - Feng šui stručnjaci upozoravaju!

7. Aloe Vera

Savršena žderačica raznih štetnih spojeva iz zraka, uključujući i zračenje tv ekrana i monitora računara. Osim toga, možemo je iskoristiti i za lečenje opekotina i za pravljenje domaćih proizvoda za negu i zdravlje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs