MANJE RADA, VIŠE UŽIVANJA

KAKO DA OČISTITE KUĆU TOKOM PRAZNIČNIH DANA: Mali trikovi koji će vam olakšati čišćenje i ulepšati životni prostor

Ovi praktični saveti pomoći će vam da jelka ostane što duže sveža, ali i čista.

Enterijer
Autor:
KAKO DA OČISTITE KUĆU TOKOM PRAZNIČNIH DANA: Mali trikovi koji će vam olakšati čišćenje i ulepšati životni prostor
Kako očistiti kuću tokom prazničnih dana?, Foto: Shutterstock

Tokom prazničnih dana čišćenje može biti zahtevnije nego što smo se nadali. Tu su ukrasi za jelku po kojima je pala prašina, iglice od jelke su svuda po kući, a šljokice su još jedan problem... Evo kako da očistite kuću tokom prazničnih dana:

Lak za kosu sprečava opadanje iglica

Prirodna jelka daje posebni čar novogodišnjoj atmosferi, ali iglice koje neprestano padaju mogle bi ubrzo da počnu da vas nerviraju. Zbog toga je najbolje da uzmete drvo s busenom, koje posle slavlja možete da zasadite. Međutim, ako je drvo posečeno, grane će vrlo brzo početi da se suše i da s njih otpadaju iglice, kojih će po kući biti na sve strane. Da se to ne bi dešavalo, poprskajte grane lakom za kosu.

Jelka, Praznici, Enterijer, praznični enterijer
foto: Shutterstock

Odmaknite jelku od izvora toplote

Prirodnu jelku je najbolje držati što dalje od radijatora jer toplota isušuje drvo, zbog čega ono brže propada i ubrzava se opadanje iglica. Zato je poželjno da u njenoj blizini držite ovlaživač vazduha.

Prašinu sa ukrasa najbolje čisti praško

Ukoliko imate plastičnu jelku koju tek treba da okitite, prethodno je dobro očistite od prašine. To ćete uraditi tako što ćete na cev usisivača staviti staru najlon čarapu (pričvrstite je gumicom) i njom lagano prelazite po granama. Takođe, poželjno je i da svaku granu nežno prebrišete vlažnom krpom. A kada završite s kićenjem, prašinu s ukrasnih kuglica s vremena na vreme nežno skinite praškom.

Kićenje jelke
foto: Shutterstock

Kad sve prođe zasadite jelku

Kad praznici prođu, nemojte prirodnu jelku tek tako ostaviti pored kontejnera. Neka vam ne bude teški da je zasadite u dvorište ili na neko drugo mesto, to može biti divan porodični ritual, a na taj način učite decu kako da čuvaju drveće i prirodu.

Stil/Kurir.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs