NEIZOSTAVNA!

OVA BOJA JE MOĆNA, JAKA I PUNA SIMBOLIKE: Evo zašto ne smete da izostavite crvenu iz svoje praznične dekoracije!(FOTO)

Crvena boja ima jaku simboliku, kako u životu, tako i kada dekorišete svoj dom za praznike.

Enterijer
Autor:
OVA BOJA JE MOĆNA, JAKA I PUNA SIMBOLIKE: Evo zašto ne smete da izostavite crvenu iz svoje praznične dekoracije!(FOTO)
Foto: Shutterstock

Iako se smarta klasičnom, pa možda čak i prevaziđenom u nekim slučajevima, novogodišnja dekoracija u crvenoj boji nikad neće izaći iz mode. A ne bi ni trebalo, evo i zašto!

U svim tradicijama crvena boja ima moćnu simboliku koja privlači ljubav i povoljan početak, jer ona označava boju ljubavi i energije.

Crvena označava snagu, odlučnost, želju i strast. To je boja vatre, pa sasvim prirodno je i da simbolizuje snagu u moć. Mnoga istraživanja pokazala su da crvena boja povoljno utiče na ljudski metabolizam, pospešuje zdrav apetit i utiče povoljno na krvni pritisak.

Takođe, crvena boja podstiče osećaj topline, jer prirodno podseća na vatru. Ljudi koji vole crvenu boju su ekstravertni, veseli i impulsivni, spremni da pokažu i daju ljubav.

Međutim, sa crvenom treba biti umeren, jer suviše crvene boje može da podstakne agresivnost, previše uzbuđenja i intenzivne emocije.

Svetlo crvena je nešto umerenije varijanta crvene, kada je energija u pitanju. Ona simbolizuje ljubav, strast, radost, osećajnost, romantiku, ženstvanost i seksualnost.

Sa druge strane, tamno vatreno crvena snagu volje, istrajnost, stabilnost, vođstvo, hrabrost, ali može predstavljati i ljutnju, agresivnost i bes, pa sa njom treba biti umeren, kada je dekoracija u pitanju.

Stoga, ako je jarko crvena boja dominantna u prostoru treba da se neutrališe sa drugim manje vatrenim bojama, poput bele ili zlatne, ili čak zelene.

U svakom slučaju, kada budete dekoriali svoj životni prostor ove godine, ne izostavljajte crvenu, jer nikada nije i nikada neće biti demode! Nadamo se da smo vam dali dovoljno razloga za to!

Donosimo vam u galeriji nekoliko ideja kako da ukrasite vašu jelku koristeći crvenu boju na pravi način:

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs