PRAZNICI NAM STIŽU!

NOVOGODIŠNJA DEKORACIJA KAO IZ BAJKE: 8 ideja kako da okitite najlepšu jelku ove godine!(foto)

S obzirom da za nekoliko dana dolazi decembar, pravo je vreme da sa ukućanima započnete kićenje jelke. Taj slatki, praznični "posao", koji svima ispunjava srca...

Enterijer
Autor:
NOVOGODIŠNJA DEKORACIJA KAO IZ BAJKE: 8 ideja kako da okitite najlepšu jelku ove godine!(foto)
Foto: Shutterstock

Ako niste sigurni kako to da uradite i šta vam je sve potrebno, ne brinite. Pomoću ovih saveta taj "posao" će vam pasti lako i uživaćete u njemu.

Jelka (božićno drvce)

Za dekorativni centar u vašoj kući odaberite božićno drvce, odnosno jelku. Svako može pobacati preko nje ukrase i lampice, ali prelepo dekorisana jelka može i vama i vašim ukućanima, ali i gostima da podigne raspoloženje i zaseni svakoga ko vas poseti.

Vaša jelka treba da širi kreativnost i da zrači. A ponekad je veoma teško snaći se među tolikim ukrasima i lampicama, pogotovo ako nemate ideju o tome gde i kako da ih postavite.

Jelka je vaš “temelj”, zato se potrudite da je dobrog kvaliteta. Ako hoćete da postignete bolji efekat, takođe i miris bora koji će se širiti kroz vaš dom, najbolje je da koristite jelku od prirodnih materijala.

Važno je da je vaše drvce, ako je prirodno, simetrično sa dužinom graničica. Ako se odlučite za veštačko drvo, potrudite se da grančice postavite tako da ne postoji previše praznog prostora između njih. Uz svako veštačko drvce dobićete postolje koje se vrlo lako namešta, dok je kod prirodnih potrebna kanta ili veća saksija koja će držati drvce.

Boje ukrasa

Odaberite boje koje će krasiti vašu jelku, a ako se držite jedne boje u različitim nijansama, upravo će one učiniti vaše drvce potpunim. Ali imajte na umu da birate boju i prema dizajnu prostorije u kojoj se jelka nalazi.

Poznato je da su božićne boje zelena i crvena. Većina jelki je zelene boje, pa je dovoljno samo da odaberete crvene ukrase u različitim nijansama. Uz ovako dekorisanu jelku najbolje je da lampice budu crvene ili providne.

Boje kao što su plava, ljubičasta ili srebrna imitiraju zimu, pa ako ste ljubitelj ovog godišnjeg doba sigurno ćete uživati u dekorisanju na ovaj način, a ujedno će to biti tračak zime u domu koji ste sami stvorili.

Metalik boje, odnosno bronza, zlato i srebro najbolje su za kombinovanje: igrajte se sa ovom šemom dok ne dobijete savršen miks. Uz ovakvu dekoraciju najbolje je da koristie raznobojne lampice, one će u punom obimu naglasiti vašu jelku.

Ako planirate ove godine da kupujete nove ukrase, iskoristite ove savete:

1. Kupujte ukrase u pakovanjima. U nekim prodavnicama možete naći i 12 ukrasa u jednom pakovanju, a platićete ih po povoljnijoj ceni.

2. Dodajte u vašu kolekciju i neki skuplji ukras.

3. Igrajte se sa ukrasima i mešajte mat i sjajne nijanse. Ako izaberete sve sjajne, možete završtiti sa jelkom koja suviše “upada” u oči jer će prelamati dosta svetlosti.

4. Držite se određene veličine ukrasa ili makar pazite da ne završite sa ogromnim kontrastom u veličini.

5. Kada kupujete lampice, vodite računa da su male. Izaberite one što ne sviraju i koristiti se bojom lampica koja ide uz vašu šemu ukrašavanja.

6. Kada dekorišete jelku, počnite od vrha ka dole. Obratite pažnju na mesta koja ste propustili da obuhvatite ukrasima i na njih postavite lampice.

7. Dodajte ukrasne trake na vašu jelku, a zatim i na vrh.

I uživajte!

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs