Divna dekoracija

13 SAVETA ILI KAKO DA SAČUVATE BOŽIĆNU ZVEZDU I NAKON PRAZNIKA: Lepa i raskošna, krasiće vaš dom cele godine!

Postoji urbana legenda da cvet poznat po nazivom Božićna zvezda ne može da dočeka februar u životu. Ali sa pravilnom negom, ovaj cvet će dugo krasiti vaš dom

Enterijer
15:34h Autor:
13 SAVETA ILI KAKO DA SAČUVATE BOŽIĆNU ZVEZDU I NAKON PRAZNIKA: Lepa i raskošna, krasiće vaš dom cele godine!
Foto: Shutterstock

Ako ste ovog decembra sebi kupili ovaj divni cvet tamno crvenih i zelenih listova, evo šta morate znati o njemu:

1. Poinsettias (Euphorbia pulcherrima) je polutropska biljka. U svom prirodnom staništu, božićna zvezda je višegranati grm ili malo drvo koje raste do visoko duž dubokih kanjona i padina okrenutih prema Pacifiku. Ovde uspeva na delimičnom suncu i umerenim temperaturama koje nikada ne padaju ispod nule. Sredinom zime, kada su dani kraće, a noći duže, vrhovi božićne zvezde dobijaju plamenu crvenu nijansu.

2. Šareni cvetovi božićne zvezde su zapravo modifikovani listovi.Ovi modifikovani listovi okružuju pravi cvetni cvat - mali skup žućkastih pupoljaka u centru - poznat kao cijatija.

3. Kratak dan je signal za božićnu zvezdu da krene da cveta. Što su dani kraći to ona počinje da ubrzava svoj proces cvetanja.

4. Božićne zvezde nisu otrovne biljke. Savršeno su sigurne za kućne ljubimce.

Božićna zvezda
foto: Shutterstock

5. Postoji preko 200 različitih vrsta božićne zvezde. Postoje ljubičaste, žute, crvene, šarene božićne zvezde. Kupite onu koja vam se najolje slaže uz dekor.

6. Evo kako da uočite zdravu božićnu zvezdu: listovi moraju da budu čvrsti i mesnati, sa tamnozelenom bojom, čak i pri krajevima! To je garant zdrave biljke.

7. Božićna zvezda ne podnosi hladnoću. Nikako je ne izlažite temperaturi ispod 10 stepeni Celzijusa.

8. Kad je kupite, obavezno je umotajte da ne oseti decembarsku hladnoću. Kada je unesete u kuću, odmotajte je i stavite u grejanu prostoriju. Neka temperatura prostorije bude od 18 do 21 stepen Celzijusa.

9. Bijka koja obožava svetlost, ali ne i direktno sunce. Stavite je na prozor tako da dobije dovoljno svetlosti, ali nikako na direktno sunce, jer će joj listovi požuteti.

10. Ova biljka obožava zalivanje, ali jednom nedeljno. Stavite je u sudoperu ili ispod tuša, obilno je zalijte i ostavite da se dobro ocedi. Zatim je prenesite do prozora gde će uživati na svetlosti.

11. Naon praznika božićna zvezda će početi da odbacuje lišće pa će vam se učiniti da propada, ali to nije istina. Ona samo završava svoj proces cvetanja, da bi se malo odmorila.

12. Skinite joj opalo lišće i stavite je na neko manje vidljivo mesto, ali joj opet obezbedite svetlost i redovno zalivanje.

13. U aprilu je ošišajte malo s vrha. Primetićete da se pojavljuju nove grančice i lišće. Do maja ova biljka će se sasvim oporaviti i spremiti za ponovno cvetanje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs