SAZNAJTE

FENG ŠUI MAJSTORI OTKRIVAJU: Boje utiču na fizičko i mentalno zdravlje, a evo šta vam koja boja DONOSI U DOM!

Pored rasporeda prostorija i nameštaja koji krasi vaš dom - boje su jedan od najvažnijih faktora u uređenju, tvrde poznavaoci Feng šuija.

Enterijer
Autor:
FENG ŠUI MAJSTORI OTKRIVAJU: Boje utiču na fizičko i mentalno zdravlje, a evo šta vam koja boja DONOSI U DOM!
Foto: Shutterstock

Boje ne samo da su svuda oko nas, već su ujedno i jedan od najlakših i najefikasnijih načina primene feng šui principa unutar doma.

Svetlost i boje su ono što naše oči najbrže primete, pa ih zato uvek trebamo maksimalno koristiti u prostorijama koje nam to dozvoljavaju. Kako se feng shui u svojoj osnovi zasniva na pronalaženju svakodnevnog balansa između čoveka i njegovog životnog prostora, tako je uvek dobro pratiti onaj unutrašnji osećaj i sopstvenu intuiciju kada je opremanje doma u pitanju.

Uvek imajte na umu da je to vaš najličniji prostor koji mora biti u potpunosti prilagođen vama, a boje u tome nisu ama baš nikakav izuzetak. Suludo je, priznaćete, sobu okrečiti u plavo ukoliko ste neko ko iz dna duše mrzi sve morske nijanse. S druge strane, samo zato što ste negde načuli da je crvena ta koja se povezuje sa uspehom i blagostanjem, to ne znači da će i nameštaj u ovoj boji biti idealan za opremanje dnevne sobe ili radnog prostora.

Budite sami svoj iscelitelj – pratite svoj unutrašnji glas, i slušajte šta vam on poručuje u vezi boja. Kada shvatite koja se od njih najbolje uklapa u vaš životni stil ali i trenutno mentalno i fizičko “stanje”, potrudite se da upravo tu nijansu unesete u svoj dom i to na neki od sledećih načina:

- obojite zidove u svoju omiljenu boju

- dajte svojim jastucima, zavesama, pokrivačima ili predmetima malo odabrane boje

- umetnička dela u boji su takođe dozvoljena u što većem broju

- pronađite kristal koji savršeno korespondira sa tom bojom

- unesite sveže cvetove koji odgovaraju vašoj omiljenoj boji

U nastavku teksta vas očekuju detaljnija objašnjenja u vezi boja i njihovog korišćenja u prostoru, pa zato ne propustite priliku da saznate više o vašoj omiljenoj nijansi.

PLAVA BOJA

Plava je boja za koju se oduvek smatralo da odiše blaženstvom, mirom i duhovnošću. Svi prostori koje želimo da relaksiramo, osvežimo ili iscelimo – zaslužuju dodir plave. Feng shui je povezuje sa vodenim elementom, smatra je mirnom i umirujućom, ali preporučuje da je novopečeni bračni parovi izbegavaju u spavaćoj sobi jer može izazvati melanholiju i sumnju.

BELA BOJA

Bela se vezuje za čednost, jasnoću, a kada je feng shui u pitanju i sa elementom metala. Zahvaljujući svojoj svetlosti ona lako podiže tešku energiju tamnijih prostora, pa je preporučljivo obilnije je koristiti u sobama koje su okrenute ka severu. Umereno korišćenje bele boje u spavaćoj sobi je takođe dobro, posebno ukoliko se radi o sobi mladog bračnog para jer se tada direktno dovodi u vezu sa jačanjem povezanosti među mladencima, kao i sa dobrim početkom braka.

CRVENA BOJA

Kratko i jasno – crvena je boja koja stimuliše i dominira. Simbol je strasti, energičnosti, dobre volje, hrabrosti, akcije i preduzimanja ispravnih koraka u životu. Kada je nema oko nas možemo se osećati nemotivisano i depresivno, ali ukoliko je ima previše onda može podstaći agresivnost, razjarenost i negativne strasti. Korisno je naglasiti je u spavaćoj sobi jer je povezana sa toplinom, prosperitetom i stimulacijom. Ipak, potrudite se da minimizirate njenu upotrebu u spavaćim sobama starijih ljudi.

ZELENA BOJA

Ova umirujuća boja simbolizuje rast, plodnost i harmoniju. Ona se još vezuje i za temeljnost, praktičnost, kreativnost, neobuzdanost, divljinu, sirovu snagu. Feng shui stručnjaci savetuju da se malo zelene slobodno iskoristi u spavaćoj sobi, s obzirom na to da je reč o mestu kome je potreban optimizam, sloboda i ravnoteža. Istovremeno, upravo je ova boja dobra za smanjivanje zavisti i ljubomore među partnerima.

ŽUTA BOJA

Ovo je boja koja se oduvek povezivala sa intelektom, prosvetljenjem i radosnim vestima. Dodatno simbolizuje dobar protok energije, optimizam, druželjubivost i avanturizam. Ipak, feng šui na ovu boju gleda s puno opreza iz prostog razloga što ona može dovesti do nesporazuma i varnica između partnera, pa je zato pažljivo koristite u spavaćoj sobi. U malim količinama ona može podstaći vitalnost.

NARANDŽASTA BOJA

Još jedna boja koja je u direktnoj vezi sa vitalnom energijom, radosnim vestima, uzbuđenjem, toplinom ali i dobrim zdravljem. Feng šui na nju gleda kao na prilično socijalnu odnosno drželjubivu boju pa je zato dobro obilnije je koristiti u prostorima koji tako nešto i “zahtevaju” - poput trpezarije ili dnevnog boravka. Kada je spavaća soba u pitanju, narandžasta se preporučuje u manjoj meri kao boja koja podstiče komunikaciju između partnera.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs