DA LI STE ZNALI?

OVE NAMIRNICE NIPOŠTO NE STAVLJAJTE U MIKROTALASNU: Većina ljudi pravi ove greške, a evo zašto je to opasno!

Vodite računa

Enterijer
19:06h Autor:
Foto: Shuterstock

Ubacivanjem nekih od ovih namirnica u mikrotalasnu rizikujemo nastanak bakterija i klica koje uzrokuju trovanje, dok druge mogu da dovedu do eksplozije ili kvara na mikrotalasnoj. Zato izbegavajte da ih zagrevate u ovoj pećnici.

Metal i zlato

Aluminijumsku foliju nikako ne stavljajte u mikrotalasnu, jer može da se zapali, kao i papirna kesa. Izbegavajte i podgrevanje u plastičnim ambalažama, jer dovode do isparenja štetnih po organizam.

Takođe, ne bi trebalo da uključujete mikrotalasnu rernu dok je prazna, da se ne bi pregrejala i pokvarila.

Alu Folija
foto: Shutterstock

Jaje

Jaja ako ste ih cela ubacili u ovaj mali kućni aparat će eksplodirati, jer će se voda, prilikom kuvanja, pretvoriti u paru koja će se sakupljati ispod ljuske, sve dok je ne probije.

Krompir

Ako kuvani krompir stoji neko vreme na sobnoj temperaturi, lako se mogu razviti bakterije klostridium botulinum. One se u mikrotalasnoj ne mogu uništit, kao što je slučaj kada zagrevano na rigli ili rerni. Ukoliko se ove bakterije ne unište mogu da dovedu do trovanja.

Krompir
foto: Shutterstock

Sirova piletina

Piletinu može isključivo da se konzumira dobro termički obrađena kako bi sve potencijalne bakterije bile uništene. U mikrovalnoj ovo meso može samo da se zagreje a nikao da se ispeče.

Pirinač

Pirinač biste nakon jela uvek trebali da stavite u frižider, jer se izuzetno lako kvari i razvija bakterije. Samo držanje na sobnoj temperarturi je rizično, a posebno ukoliko se zagreva u mikrotalasnoj.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...