PRANJE NA RUKE

Bespovratno ćete ih oštetiti ili uništiti: Ove predmete ne smete prati u veš mašini!

Ukoliko želite da vam traju, ni ne pomišljajte da probate da ih operete u veš mašini.

Enterijer
Autor:
Foto: Shutterstock

Svako ko je makar jednom prao veću količinu odeće ručno zna koliko je veš mašina neprocenjiva. Šta više veš mašina vam daje priliku da u njoj pored odeće perete i čitav niz drugih stvari poput – obuće, ćebadi, posteljine, jastuka, dečijih igračaka, rančeva i sl. Međutim i pored neverovatnih sposobnosti vaše veš mašine ona ipak nije preporučljiva za pranje određenih stvari, o kojima ćemo danas govoriti. Zvuči bezbazleno, ali pojedine stvari osim što mogu da budu trajno uništene, mogu da nanesu i nepopravljivu šetetu vašoj veš mašini.

PLETENE KAPE

Iako zvuči nepravedno pleteni detalji poput kapa ne bi trebalo da se peru u veš mašini. Istina je da se lako zaprljaju i da ih je posle svega par nošenja potrebno prati, ali se oduprite pomisli da ih ubacite u veš mašinu. Nežna vunica od koje su napravljeni ne može da podnese ciklus okretanja u bubnju, zbog čega je preporučljivo da ih perete ručno.

JASTUCI SA MEMORIJSKOM PENOM

Iako se većina jastuka može sasvim bezbedno prati u veš mašini, oni napravljeni od memorijske pene, nisu na toj listi. Kada ovakvi jastuci prođu kroz ciklus pranja pretvaraju se u vlažne nerede bez očigledne strukture, dok mnogi od njih postanu neprepoznatljivi nakon ciklusa centrifuge.

ODEĆA SA ŠLJOKICAMA

Odeći na kojoj se nalaze sitne prišivene šljokice nije mesto u vašoj veš mašini. U tu grupu spadaju i lepljeni detalji, koji su previše delikatni da bi izdržali ciklus pranja. Ovakva vrsta odeće zahteva ručno pranje, a ako je reč o dugoj haljini prepunoj šljokica možete da razmislite i o varijanti hemijskog čišćenja.

ZAPALJIVE FLEKE

Svrha veš mašine jeste u otklanjanju fleka sa odeće, ali postoje i one fleke koje jednostavno nisu kompatibilne sa ovom vrstom uređaja bele tehnike. Na listi stvari koje mogu ostaviti fleke na vašoj odeći a koje ne smeju da se paru u mašinu su benzin, jestivo ulje i alkohol. Ovo važi u slučaju veće prosute količine datih supstanci na komadu tkanine. U tom je slučaju potrebno fleku natopiti sredstvom za uklanjanje fleka na bazi rastvarača, a potom ručno isprati.

ŽENSKE TAŠNE

Dodaci poput ženske torbe nikako ne bi smeli da se nađu u vašoj veš mašini. Pranje čak i na vrlo niskim temperaturama može vidno da ošteti oblik i materijal od koje je torba načinjena. Takođe aplikacije i svi dodatni ukrasi na torbi svakako ne bi prošli neoštećeno.

KIŠNE KABANICE

Kišne kabanice su napravljene od vodotpornih materijala što znači da ih dubinski ne možete oprati. U tom pogledu najjednostavnije ispiranje tekućom vodom pod tušem nakon što ste primetili da se zaprljala je sasvim dovoljno. Preporučljivo je takođe da se suši na otvorenom.

PREDMETI KOJI SADRŽE ČIPKU

Iako postoji zaista mnogo programa za pranje, od onih za najnežniju tkaninu do onih za zaista zaprljane komade odeće, čipka nikako ne bi smela da se nađe u veš mašini. Tkanje od kog je čipka nastala je isuviše fino da bi izdržalo procese okretanja i ispiranja u veš mašini.

(Stil.kurir.rs/Ženskimagazin)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs