Pokušajte i vi

Evo kako da očistite antilop obuću od fleka, prašine, ogrebotina i mrlja od vode: Biće ponovo kao nove!

Antilop obuća je neverovatno osetljiva na mrlje, ali i na čišćenje. Ne voli kišu, ali i prašina ostavlja svoj trag na njoj. Evo kako da je očistite, a da je ne uništite

Enterijer 27.08.2020. - 11:52h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Profimedia

Tehnika broj 1.: Očistite antilop obuću od prašine i ogrebotina

 

Uzmite četku za obuću i povedite računa da su cipele suve. Ako na kutiji za cipele od antilopa stoji uputstvo za negu cipela - sledite ga.

 

Antilop cipele moraju biti suve kada se čiste od prašine i ogrebotina.  Najbolje je da uzmete mekanu četku i lagano ih očetkate izbacujući sa njih prljavštinu. Uvek četkajte na istu stranu, nikad levo - desno.

 

Ako imate ogrebotine na antilop cipelama, četkajte grubljom četkom napred nazad. Kada skinete prljavštinu i ogrebotine, obavezno koristite sprej za antilop obuću kojim ćete isprskati cipele.

 

Tehnika broj 2.: Fleke od vode na antilop obući

 

Navlažite spoljnu stranu cipele, tako što ćete vlažnom četkom lagano prelaziti preko površine cipele. Voda će promeniti boju cipele, ali ne brinite. Svaki put isperite četku, iscedite je pa pređite preko obuće.

 

Višak vode uklonite suvom, pamučnom krpom. Vodu nanosite mekanom četkom sve dok ceo antilop bude ravnomerno nakvašen.

U cipele gurnite zgužvan papir kako biste popunili unutrašnjost. Oko cipele namotajte peškir ili pamučnu krpu. Ostavite cipele da se osuše najmanje 12 sati. Kada se cipele osuše, lagano ih opet očetkajte suvom četkom.

 

Tehnika broj 3. Uklonite mrlje sa antilop obuće

 

Masne mrlje sa natilop obuće probajte da uklonite četkom za antilop obuću umočenom u mlaku vodu.

 

Kukuruzno brašno može ukloniti veliki deo fleka od ulja. Preko mrlje stavite kukuruzno brašno, dobro utrljajte i ostavite preko noći. Sledeći dan fleku očetkajte pa ako se nije uklonila operite mlakom vodom.

Fleke od voska ili žvake na antilop obući uklanjamo tako što obuću stavljamo u zamrzivač na 5 sati. Zatim fleke uklonimo strugajući lagano noktima.

Mrlje od krvi uklonićete vatom umočenom u hidrogen. Namočenu vatu sa hidrogenom pritiskajte lagano po cipelama dok fleke od krvi nestanu.

Tupfer natopljen alkoholom ukloniće mastilo sa antilop obuće.

 

Tehnika broj 4.: Ostala pomoćna sredstva

 

Cipele namažite pastom od sode bikarbone i vode. Zatim ostavite da se prosuše pa ih usisajte usisivačem sa malom četkom.

 

Očetkajte antilop cipele vunenom čarapom.

 

Ako antilop cipele imaju neprijatan miris, sipajte u njih bebi puder, ostavite preko noći, a ujutru usisajte višak usisivačem.

 

Da li vi imate svoju tehniku čišćenja antilop cipela? Podelite sa nama u komentarima ispod teksta.

 

(Stil.kurir.rs) 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs