praktični saveti

Feng šui pravila za uređenje malog stana: Kako da vaših 30 kvadrata bude savršeno izbalansiran prostor!

Ako ovo drevno učenje o uređenju prostora pokušate da primenite na vrlo malo kvadrata, odnosno u jednosobnom ili manjem prostoru, izazov je znatno veći. Zato, evo nekoh odličnih saveta!

Enterijer
Autor:
Feng šui pravila za uređenje malog stana: Kako da vaših 30 kvadrata bude savršeno izbalansiran prostor!
Foto: Shutterstock

Mnogima je danas jedna ista prostorija i dnevna, i spavaća, i radna, ali i prostor u kom spremaju hranu.

Bez obzira da li živite u 30, 300 ili 3000 kvadrata, moguće je uz nekoliko važnih smernica primeniti Feng Šui i obezbediti sebi protok pozitivne energije.

Izazovi malog životnog prostora - garsonjere ili jednosobnog stana

Kada su sve aktivnosti - od spavanja, preko dnevnih aktivnosti i pripreme hrane, svedene na jedan zajednički prostor, prvo što treba da uradite, jeste da maksimalno razgraničite svaku od datih oblasti, odnosno da ih vidljivo odvojite jednu od druge, kako biste znali sa čim raspolažete i na čemu treba da radite. Dovoljno je i da sklopite vaš krevet na rasklapanje kada ne planirate da spavate, kako bi prividno pretvorili spavaći u životni prostor. Takođe, ako ne koristiti npr sto na razvlačenje u trpezariji, sklopite ga i svoju trpezariju preimenujte u kuhinju ponovo ili radnu sobu.

Prostor u kome spavate je ubedljivo najvažniji

Ako na bilo koji način postoji mogućnost da to uradite, pozicionirajte vaš krevet za spavanje leđima okrenut ka kuhinji i kupatilu. Važno je da u položaju za spavanje ne vidite niti kuhinju niti kupatilo. Ako postoji mogućnost da okačite neke zanimljive zavese kako bi još više smanjili vidljivost, utoliko bolje. Poslužite se panelima ili policama za knjige koje su odlične za razgraničenje prostra. Energija koju šalju kuhinja i kupatilo nije poželjna kada želite da se odmorite.

Povoljan ulazak u dom

Ulazak u vaš dom je ono od čega zapravo treba da počnete. Pobrinite se da ovaj prostor bude što prostraniji i prozračniji, čist i uredan, bez nepotrebnih stvari. Na ovaj način, omogućićete pozitivnoj energiji da ušeta komotno u vaš dom, ne spotičući se o gomilu stvari. Osim toga, dobra energija kojoj je prohodan put do vaše unutrašnjosti, donosi vam brojne mogućnosti i prihode.

Organizujte prostor

U malom prostoru lako zavlada haos, zato ga na vreme i temeljno organizujte. Upotrebite specijalne kutije koje štede prostor, a koje možete odložiti ispod kreveta, iznad kuhinjskih ormarića ili na policama. Pobrinite se da se što pre oslobodite onog što više ne koristite, jer to privlači negativne vibracije.

Izbegavajte police iznad kreveta

Iako je dodatni prostor poželjan, police iznad kreveta na kom spavate nisu poželjne. One mogu stvoriti osećaj anksioznosti i učiniti da nemate dovoljno sna koliko god pokušavali da utonete u san.

Oprezno sa biljkama

Pobrinite se da biljke koje gajite u svom malom stanu budu van regije u kojoj spavate. Ako ste razgraničili na bilo koji način vaš spavaći deo stana sa npr kuhinjskim, držite svoje biljke tamo, jer na taj način neće remetiti vaš san.

(Stil.kurir.rs/Izvor:Mojenterijer/Redlotusletter)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs