Iako je kuhinja mesto gde se sprema hrana, ona često može biti jedno od prljavijih mesta u kući. Zapravo, tu se nalaze i frižider, sudopera, kao i šporet, ali i kanta za đubre. Ona je često i vlažna, pa time i najpodložnija razvoju bakterija - a, najopasnija stvar je sunđer.
Sunđer za sudove je predmet koji se konstantno kvasi i dolazi u dodir sa najrazličitijim oblicima bakterija, prljavštine i patogena. Posebna opasnost vrema ukoliko je stalno mokar i iz njega ne isperete tečnost za sudove – tada postaje pravi rasadnik opasnih bakterija.
Da, to je isti onaj sunđer koji peremo i posiopamo hemikaijama...
Stručnjaci tvrde da je redovno menjanje sunđera za sudove osnovi preduslov da održite higijenu u vaših sudova i kuhinje uopšte, jer sunđer za sudove često koristimo i za sudoperu i radne površine u kuhinji.
Čišćenje i pranje sunđera za sudove je besmisleno, jer je tako nešto nemoguće uraditi. Pogotovo zato što često sunđer koristimo i za razne druge stvari, poput čišćenja kuhinjskih površina. On jednostavno ima prirodan rok trajanja u kome odoleva patogenima, a nakon toga sitna abrazivna oštećenja na njemu postaju plodno tle za razvoj svakakvih mikroorganizama, koje nikako ne želite u svojoj kuhinji.
Zato je jedino rešenje redovno menjanje sunđera. I, to po rečima naučnika na svakih nedelju dana! Ni dan više!
(Stil.kurir.rs/Instyle.com)