Sam svoj majstor

5 načina da sami otpušite odvod u stanu: Rešite se prljavštine i smrada za sat vremena!

Ako su se cevi u kući ili stanu zapušile, a ne postoji mogućnost da vodoinstalater dođe skorije do vas, probajte sa ovim metodama

Enterijer
14:59h Autor:
5 načina da sami otpušite odvod u stanu: Rešite se prljavštine i smrada za sat vremena!
Foto: Shutterstock

Pre nego krenete sa otpušavanjem odvoda, morate da utvrdite gde se blokada nalazi. Pustite vodu da teče u sudoper i ako:

Voda miruje - sifon je začepljen. Možete ručno da očistite cevovod;

Voda prvo ide do određenog nivoa, a zatim miruje - mesto od sifona do početka skretanja je zapušeno. Da biste ga otpušili, možete da koristite hemikalije ili neke kućne varijante.

Voda odlazi polako - začepljenje je na značajnoj udaljenosti od odvoda.

5 načina da sami otpušite odvod:

1. Za borbu protiv obične nakupljene masti koristite vrelu vodu. Vrela voda iz bojlera treba polako da sipate u odvod. Ako vam je odvodna cev od plastike, trudite se da koristite vruću ali ne i vrelu vodu.

2. Soda bikarbona čini čuda kod zapušenog odvoda. Sipajte oko pola paketića sode bikarbone u sudoper, a zatim dodajte čašu alkoholnog sirćeta. Pokrijte odvod da pena ne izađe gore, a nakon 15 minuta sipajte vrelu vodu u odvod.

3. U veliku posudu ili metalnu kantu sipajteoko 2 do 3 kilograma natrijum hidroksida, a zatim dodajte vodu i brzo promešajte dok se još nije otopila soda. Pola sastava sipajte odmah u dovod i čekajte da polako iscuri, a preostali deo sipajte posle 2 sata. Zatim isperite cev vrelom, a onda hladnom vodom.

4. Mešavina sode bikarbone i izbeljivača čini čuda. Prvo izmešajte sodu bikarbonu i izbeljivač i sipajte u cev. Nakon pola sata sipajte četvrtinu šolje alkoholnog sirćeta, a onda oko 150 grama hlora u odvod. Nakon ovog će se osetiti jak smrad, pa zatvorite odvod poklopcem. Nakon pola sata cevi isperite vodom.

5. Limunov sok. So od nekoliko isceđenih limunova sipajte u odvod. Ostavite sat vremena, a zatim isperite vrelom vodom.

Čim budete u prilici, pozovite vodoinstalatera da očisti temeljno odvod, a do tada vodite računa da mrvice i ostatke hrane ne bacate u sudoperu.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs