ZA NEKA NIKADA NE BISTE REKLI...

Pažnja, pažnja: OVO su najprljavija mesta i stvari u stanu!

Ma koliko bili uredni bili i redovno čistili, postoje ona mesta koja su prosto magneti za prljavštinu, bakterije i viruse

Enterijer
Autor:
Pažnja, pažnja: OVO su najprljavija mesta i stvari u stanu!
Foto: Shutterstock

U stanu ili kući uvek ima posla i uvek postoji "ono nešto" što još niste stigli detaljno da očistite. Međutim, za to vreme, mesta koja ste možda čistili mnogo češće i redovnije – pravi su rasadnik patogena, a da toga možda niste ni svesni.

Predstavljamo vam neslavnu listu najprljavijih mesta i stvari u domaćinstvu:

Sunđer za pranje sudova

Sunđeri i krpe za pranje sudova redovno pokazuju pozitivne rezultate na testove na bakterije, kao što su salmonela, Eherišija koli i stafilokoka. Da biste sprečili rasadnik bakterija na sunđerima i krpama za pranje, posle svake upotrebe dobro isperite sunđer ili krpu od detrdženta, u toploj vodi, iscedite i ostavite da se osuši. Nikako ne držite sunđere i krpe stalno vlažnim i OBAVEZNO ih menjajte na svakih 10 – 14 dana.

Sudopera

U sudoperi prosečno ima više od 500.000 bakterija – deset puta više nego na prosečnoj wc šolji, potvrdile su studije. Sudoperu je neophodno prati minimun jednom dnevno, nekim sredstvom za dezinfekciju.

Pribor za jelo i kuvanje

Noževi kojima se ljušti i seče meso, kao i daske za sečenje koje koristimo za sireve, mesne prerađevine i meso, moraju se detaljno prati na visokoj temperaturi u mašini za pranje posuđa ili detržentom i vrućom vodom, jer se na njima zadržava veliki broj potencijalno opasnih bakterija.

Kućna tehnika

Mobilni telefon, daljinski upravljači, slušalica interfona, bežični telefon, tastature računara, prekidači za svetlo i kvake na vrhu su liste najkontaminiranijih predmeta u domaćinstvu. To su predmeti koje često dotičemo, nekada čistim, nekada prljavim rukama, a nismo u stanju da ih toliko često čistimo, koliko brzo oni ponovo postaju kontaminirani.

Tepisi

Tepih u dnevnoj sobi i predsoblju, mestima gde se najčešće prolazi, može da ima i 200.000 bakterija po kubnom inču (2,5 cm). Kada biste pogledali tepih pod mikroskopom, verovatno biste poželeli da ga odmah izbacite napolje, jer biste tamo našli mrtve ćelije kože, mrvice hrane, vlasi kose, dlake kućnog ljubimca, komadiće nokata koji se odlome i svega onoga u šta ste mogli još da ugazite napolju.

Posuda za sapun

Na posudi za sapun, zbog stalnog kvašenja i vlažnosti, skuplja se veliki broj bakterija. Ukoliko ne koristite tečni sapun, što je s ovog aspekta gledano – mnogo preporučljivije, onda je neophodno da jednom dnevno, dezinfekcionim sredstvom i sunđerom očistite posudu za sapun, kako bi sprečili nagomilavanje bakterija.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs