Veoma lako

Kako očistiti roštilj od naslaga masnoće i prljavštine: Jedini ispravan način

kako da ga u potpunosti očistite, a da to ne utiče na ukus hrane koju ćete ubuduće pripremati na njemu

Enterijer
Autor:
Kako očistiti roštilj od naslaga masnoće i prljavštine: Jedini ispravan način
Foto: Shutterstock

Kada ste poslednji put detaljno očistili roštilj?

Ako ne očistite roštilj ubrzo nakon korišćenja, znatno teže ćete skinuti sve zagorele ostatke s rešetaka, a vrlo brzo nakon upotrebe roštilja može doći do nakupljanja opasnih bakterija i privlačenja svih vrsta insekata i štetočina.

Ali, to se neće dogoditi ako roštilj znate pravilno da očistite. Sve može biti gotovo već za desetak minuta ako sledite ove korake.

1. "Zapalite" ostatke hrane i masnoće

Rasplamsajte vatru (ili zapalite malo uglja), zatvorite poklopac roštilja i ostavite tako 10 i 15 minuta. Visoka temperatura ojačaće ostatke hrane, nakon čega će biti lakše da ih uklonite.

2. Očistite rešetke

Ostatke uglja s rešetke uklonite polufleksibilnom četkom od nerđajućeg čelika. Takođe možete da upotrebite i lopticu od aluminijumske folije, ali bolje je uložiti nešto novca u dobru četku za roštilj. Biće vam lakše i oduzeće vam manje vremena. Ako je donja strana rešetke za roštilj jako masna, to može izazvati iskre i spaljivanje hrane. Tu masnoću uklonite i obrišite mokrom sapunicom uz pomoć sunđera, pa isperite i osušite peškirom.

3. Uklonite zagorele ostatke

Skuplji plinski roštilj često ima zaštitu za plamenik, odnosno komade metala u obliku slova V, koji štite mlazove gasa od kapljanja masnoće. Izvadite ih i uz pomoć noža uklonite masnoću. Ako je potrebno, očistite ih deterdžentom, operite i osušite peškirom. Ako, pak, imate roštilj na drveni ugalj, ovaj korak možete da preskočite.

4. Očistite unutrašnjost roštilja

Očistite unutrašnjost roštilja špaklom kako biste lakše uklonili ostatke masnoće i kako ona ne bi uticala na ukus vaše hrane. Koristite sapun i vodu ako vam je roštilj jako prljav.

5. Završno "glancanje" (po želji)

Ako ste posebno motivisani za čišćenje, možete očistiti i spoljašnji deo roštilja. Ako je površina od nerđajućeg čelika, obrišite mast odgovarajućim sredstvom za čišćenje čelika i polumekim sunđerom. Za ostale vrste površina dovoljna je i topla voda.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs