Koliko vam se puta desilo da nakon pripreme ručka ili večere ugledate zagoreli tiganj ili lonac? Na ovaj problem nailaze mnoge domaćice, a čišćenje zagorelih površina nije nimalo lako.
Međutim, jedan trik može rešiti vaš problem. Potrebni su vam samo voda i tečnost za sudove.
Prvi korak
- Zagoreno posuđe napunite vrućom vodom i dodajte deterdžent za pranje sudova.
- Postavite tiganj ili lonac na plinski plamenik i pustite da provri.
Foto: Shutterstock
Drugi korak
- Ostavite da voda s deterdžentom ključa barem 15 minuta. Ako je zaprljanje teže, vrijeme možete produžiti.
- Za to vreme lopaticom za posuđe lagano prelazite po dnu posude kako bi se zagoreni delovi odvojili.
Foto: Shutterstock
Treći korak
- Sklonite sudove sa plamenika, te ih dobro očistite sunđerom.
Na ovaj način ćete ukloniti sve nakupljene zaostatke hrane. Ipak, ako je zagorevanje hrane došlo do najvišeg stepena, može se desiti da sudovi malo izgube boju kakva ih je krasila.
Saveti za što duže očuvanje sudova
- Najbolje je da kuvate namirnice na srednjoj i nižoj temperaturi. Ako je za vaš kulinarski specijalitet potrebna visoka temperatura najbolje da upotrebite posuđe s neprianjajućim dnom.
U nastavku pročitajte kako da najlakše oribate sve zagorele šerpe, tiganje i lonce
Budi deo Stil zajednice.
