saveti zlata vredni

Kuhinjske krpe su leglo zaraze: Ali ako ih perete na ovaj način, sprečićete razvoj bakterija!

Postoji nekoliko trikova koji će vam pomoći da operete kuhinjske krpe bez bojazni da ćete navući bakterije

Enterijer
12:38h Autor:
Kuhinjske krpe su leglo zaraze: Ali ako ih perete na ovaj način, sprečićete razvoj bakterija!
Foto: Shutterstock

Čiste kuhinjske krpe su veoma bitne zbog održavanja higijene. Ali, podložne su raznim bakterijama u zavisnosti od veličine doma i navika ukućana.

Kako biste sprečili dosadne mrlje i zarazu bitno je da ih pravilo održavate.

Sprečite razvoj bakterija

  • Potpuno čiste i isprane krpe stavite u mikrotalasnu rernu na 30 sekundi. Samo tako ćete biti potpuno sigurni da ste uklonili sve bakterije sa njih.
  • Dobro ih osušite pre upotrebe
  • Kada kupujete sredstvo za pranje veša birajte sa oznakom s antimikrobnim dodacima. Savršeno čiste krpe na ovaj način bolje će i mirisati, te ćete onemogućiti stvaranje buđa.
  • Bitno je i osigurati optimalne uslove za sušenje krpa kako bi se smanjila mogućnost širenja klica. Najbolje je da ih sušite na vazduhu, a alternativno rešenje je unutrašnje sušenje na suvom vazduhu.

8 stvari koje morate znati pre konzumiranja jabukovog sirćeta: Može da ima negativan uticaj na zdravlje!

foto: Shutterstock

Uklonite neugodne mirise i mrlje

  • Kuhinjske krpe treba prati na visokoj temperaturi, a dodavanjem izbeljivača uklonićete sve nepoželjne mirise.
  • Odlično sredstvo za uklanjanje mrlja osiguraće njihovu potpunu čistoću. Natopite krpe ovim sredstvom, te ostavite da odstoje 15 minuta, pa ih stavite na uobičajeno pranje.
  • Neke od vas radije će upotrebiti prirodna sredstva za potpunu belinu kuhinjskih krpa, a jedno od njih je soda bikarbona.
  • Nekoliko kašičica sode bikarbone dodajte u posudu s hladnom vodom, dobro promešajte, a zatim uronite kuhinjske krpe.

Opasno po zdravlje: Kuhinjske krpe su leglo Ešerihije koli!

foto: Shutterstock

U slučaju tvrdokornih mrlji, krpe u mešavini vode i sode bikarbone ostavite preko noći, a postupak zatim dovršite u mašini za veš na visokoj temperaturi. Umesto sode bikarbone možete koristi i kuhinjsku so, a postupak je isti kao i u slučaju sa sodom bikarbonom.

  • Ukoliko su krpe zaprljane do neprepoznatljivosti, najbolje rešenje je razređena mešavina izbeljivača i natrijum-bikarbonata u kojoj krpe treba da odstoje preko noći. Mešavina ima prodoran i neugodan miris pa je najbolje smestiti na otvoreno. Krpe nakon toga operite u mašini, na viskoj temperaturi.

Navike koje bi trebalo usvojiti kad je u pitanju higijena krpa

  • Kako nove krpe sadrže hemijske ostatke i klice skupljene tokom proizvodnje, potrudite se oprati ih dobrim deterdžentom pre prve upotrebe.
  • Nikako ih nemojte ostaviti vlažne u mašini, jer je su to idealni uslovi za razvoj bakterija. Čim su krpe oprane, stavite ih na sušenje.
  • Najbolji izbor su sto posto pamučne, bele krpe. Jednostavnije su za održavanje, a i uklanjanje mrlja biće olakšano na beloj tkanini koja trpi izbeljivače i ostale metode za uklanjanje nečistoća.
  • Izbegavajte upotrebu omekšivača koji će ih opteretiti nepotrebnim hemikalijama.

Koliko dugo smete da koristite kuhinjske krpe između dva pranja: Sprečite opasne zaraze!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs