neprijatelji mirnog sna

Obavezno ih izbacite iz spavaće sobe: Ovi predmeti loše utiču na kvalitet sna!

Kada prostor oslobodite od njih, spavaćete mirnijim snom

 

Enterijer
15:45h Autor:
Foto: Shuterstock

Kvalitetan san je od neprocenjive važnosti za organizam i za dobro finkcionisanje narednog dana. Jedno istraživanje je pokazlo da konstantna neispavanost može da dovede do ozbiljnih posledica po zdravlje. 

 

Iz prostorije u kojoj spavamo potrebno je izbaciti sve što nas razbuđuje i iritira, čak i na podsvesnom nivou.

 

Psiholozi obajšnjavaju zašto je neophodno izbaciti ove stvari iz spavaće sobe.

 

Televizor

Jednostavno, previše odvlači pažnju, slažu se stručnjaci i objašnjavaju šta se dešava kada se uspavljujemo uz televiziju, makar uređaj bio i potpuno utišan.

"Šta god da ste pustili kako bi vas uspavalo, sigurno je neki program koji inače volite. Mozak će osloboditi hormone vezane za uzbuđenje, i to će vas ipak razbuditi."


Dirljivo pismo majke troje dece: Zahvalna sam što imam celu kuću da čistim jer to znači da imamo dom!

foto: Shuterstock

Misli o poslu

 

Kada legnete u krevet sve brige vezane za posao ostavite na radnom stolu. Razmišljanje o obavezama samo remeti kvalitet sna i prolongira vreme uspavljivanja.

"Trebalo bi da 'spoljašnji' svet u potpunosti isključite 30 minuta pre odlaska na spavanje. To znači da bi sve vezano za posao, što će mozak održavati budnim a vas možda i nervoznijim, trebalo ostaviti izvan spavaće sobe"

Nered

Nemojte da poslednje što vidite pre nego što utonete u san bude gomila veša.

"Brojne studije su pokazale da nered i haos u spavaćoj sobi mogu ozbiljno uticati na san. Naš um nesređenu spavaću sobu registruje kao nedovršeni zadatak, makar to bilo i na nesvesnom nivou. Vaša spavaća soba trebalo bi da bude miran, harmoničan prostor u kojem vas ništa ne čini nervoznim".

 

Deca strogih majki: Kad odrastu, sklonija su alkoholizmu, depresiji, samoubistvu!

LED osvetljenje

Najbolje je, savetuje profesorka Univerziteta u Virdžiniji Marijana Šklo-Koks, izbaciti svu tehnologiju iz prostorije u kojoj spavate.

"Plava svetlost koju emituju uređaji sa ekranima može uticati na kvalitet sna. Savetujem da u sobi nemate monitore kompjutera, laptopove, a ukoliko je moguće, izbacite i bilo koji drugi uređaj koji ima LED svetlo", kaže ona.

 

Da tepisi stalno mirišu kao da su tek oprani: Ne znaju sve žene za ove cake!

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...