Jednostavno je

Formula za srećnu porodicu: Naučnici otkrili tajnu kako da svi budu zadovoljni!

Istraživači su pronašli jednu stvar koja drži porodicu zajedno te ih samim tim čini povezanijima i srećnijima u svojoj maloj zajednici

Porodica
Autor:
Foto: Profimedia

Postoje dani kad se porodica jedva okupi u istom prostoru u isto vreme, ali je zbog  obaveza teško i to malo vremena provesti zajedno. Pogotovo ako su vam klinci s većom razlikom u godinama pa je teško spojiti ih u isto vreme, za istim interesima.

 

Međutim, istraživači su pronašli jednu stvar koja drži porodicu zajedno te ih samim tim čini povezanijima i srećnijima u svojoj maloj zajednici.

 

Prema udruženju Centre Parcs Ireland, vrlo aktivne porodice imaju čak 48 posto bolju povezanost nego neaktivne porodice, a to i ne mora nužno biti aktivnost svakoga dana.

 

Dovoljno je rezervisati samo jedan deo vikenda za zajedničku aktivnost da bi se ta povezanost drastično povećala, kako su zaključili stručnjaci iz Irske, koji su na ovu temu napravili poveće istraživanje sa zanimljivim konačnim zaključcima.

 

Prema prikupljenim podacima, čak i najobičnija zajednička fizička aktivnost može biti ključan doprinos vašoj porodici. Dokazale su to upravo porodice koje imaju barem jednu zajedničku aktivnost, što može biti i obična šetnja psa, ali u koju su uljučeni svi članovi.

 

Svaki roditelj treba da nauči svoje dete ovo: Pravila po kojima se vaspitavaju deca u kraljevskoj porodici!

foto: Shutterstock

Porodice koje su učestvovale u ovom upitniku upravo su šetnju psa izdvojili kao jednu običnu aktivnost koja ih zajedno usrećuje, dok su na drugom mestu zajednički odlasci na plažu.

 

No anketa je pokazala i drugu stranu medalje. Naime, roditelji koji nisu prijavili značajnije zajedničke aktivnosti naveli su da je vreme glavni krivac jer ga često nemaju dovoljno da bi se mogli posvetiti zajedničkim trenucima i da uprkos želji da provedu kvalitetno vreme sa celom porodicom jednostavno ne nalaze sve te potrebne slobodne sate.

 

I baš zato jedan od glavnih istraživača u ovom  istraživanju, dr Noktor napominje da za kvalitetno vreme ne treba imati puno slobodnih sati. To je odlična vest za zaposlene roditelje jer kvalitetno provedeno vreme ne traži kvantitet nego kvalitet, tako da čak i oni roditelji koji puno rade imaju šanse da pronađu toliko vremena koliko je potrebno za kvalitetnu zajedničku aktivnost.

 

“Bilo da se radi o vožnji do škole/vrtića ili porodičnom obroku, svako može pronaći način da čak i to malo vremena provede na dobar način, kojim će jačati svoju bliskost”, rekao je.

 

Kad vozite decu u školu/vrtić, posvetite im se maksimalno, organizujte filmske večeri u krugu porodice, jer čak i ako nemate dovoljno vremena za odlazak na izlet ili vikend aktivnosti, nemojte zanemariti to malo slobodnog vremena koje ćete imati kod kuće.

 

“Samo da se tada ipak, barem mali deo dana, posvetite zajedničkoj aktivnosti. Nema važnijeg od toga za srećnu, kompletnu porodicu”, kaže ovaj stručnjak.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs