Tako poseban i veličanstven

Simbol majčinske ljubavi, oplemenjuje svaki prostor: Ovaj cvet svaka žena treba da gaji u kući!

Ako vam procveta, znajte da ste posebna i veoma dobra osoba

Enterijer
Autor:
Foto: Shutterstock

Doći do suštine biljaka nije uvek lako. Dešava se katkad da pojedino cveće krasi naša dvorišta, stanove, kuće, žardinjere, a da nam nikada ne ukažu poštovanje, nagrađujući nas barem jednim cvetićem. Kad se to, pak, desi, znamo da su nam zahvalne i da smo uradili dobar posao.

 

Pojedine biljke cvetaju i bez nekog preteranog truda oko njih. Zahvaljujući rasadnicima cveća, neke biljke možemo kupiti već očuvane i procvetale.

 

Ali, tu su i oni kojima treba zaista mnogo pažnje da bi nam dali nagradu u vidu prelepog cveta - kaktusi. Tako posebni, tako veličanstveni.

 

Kaktusi pripadaju familiji Cactaceae. Ova familija je veoma rasprostranjena, a na svetu postoji čak oko 130 rodova. Na svetu postoji čak 1.750 poznatih vrsta kaktusa. Koliko li je tek nepoznatih?

 

Čarobno cveće koje donosi sreću i optimizam: Svaki dom treba da ga ima! (FOTO)

foto: Shutterstock

Ime kaktus potiče od grčke reči i znači "izdržljivost". Žive u sušnom okruženju, a pronađeni su prvi put u pustinji Atakama u Čileu. To je jedno od najsušnijih mesta na planeti. Bodlje kojima je obložen kaktus služe akumulaciji vode koja im je potrebna da bi preživeli. Verovali ili ne, postoje čak i lekoviti i jestivi kaktusi.

 

Međutim, najčešće se gaje kao neuništive kućne biljke, a kada procvetaju, to su najlepši ukrasi svakog doma.

 

Pojedine endemske vrste kaktusa rastu isključivo u Americi. Odatle su doprle do Afrike i Indije, a u petnaestom veku preneseni su i u Evropu. Tu su se odomaćili, a najviše im je odgovarao mediteranski pojas.

 

Kao kućno bilje, neguju su manje sorte kaktusa, a postoje oni koji uprkos svim pokušajima ne mogu da napuste pojedina mesta, i samo tamo uspevaju, a na drugima venu.

 

Šta svako dvorište treba da ima: Cveće koje čuva kuću i ukućane, donosi boljitak i uspeh! (FOTO)

foto: Shutterstock

Stanište im je ograničeno, a najveća pretnja su im ljudi. Mnoga staništa kaktusa uništena su onda kada su nastajala veštačka jezera, pravljene brane i industrijska naselja.


Zanimljivo je da brojne vrste kaktusa cvetaju samo jednom godišnje. Ako uopšte i cvetaju. Zbog toga cvet kaktusa treba smatrati nagradom. Cvetom će vas kaktus nagraditi tek kada mu pružite bezgraničnu ljubav. A baš zbog toga što izdržava i najsurovije uslove, kaktus se smatra simbolom majčinske ljubavi.

 

Kaktusi cvetaju onda kada su zadovoljni, a priznaćete nije uvek lako ispod trnja i surove maske doći do veličanstvene suštine. Kao i sa nekim ljudima. Ispod oklopa i maski surovosti često se kriju nevina bića sa iskonskom ljubavlju spremnom da sve podele sa onima koji imaju ključ.

 

Zašto vam vene sobno cveće: Kako da prepoznate i izlečite obolelu biljku!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...