Pozitivno utiču na razvoj

Deca će vam odrastati srećna i puna samopouzdanja: Držite se ovih saveta!

Nekoliko naučno dokazanih načina da vaša deca odrastu srećna i puna samopouzdanja

Vaše dete & vi 26.02.2018. - 12:43h Autor: mondo.rs
Foto: Profimedia

Roditelji se često pitaju da li rade sve što mogu najbolje što mogu, da li bi mogli da daju više, da se potrude više da njihova deca rastu srećno i zdravo. Ali, “tajna” dobrog roditeljstva je vrlo jednostavna: posvetite se deci, ali ih i naučite pravim vrednostima i ne zaboravite najvažnije: deca rade ono što vide da vi radite, ne ono što im kažete da bi trebalo da rade.

 

Donosimo nekoliko obrazaca ponašanja za koje je nauka dokazala da pozitivno utiču na razvoj i odrastanje dece.

 

Radite

 

Mame često imaju dilemu da li da se vrate na posao posle rođenja deteta, ako to sebi mogu da dozvole, naravno, ili ne. Ipak, istraživanja pokazuju da su devojčice čije su mame radile kasnije imale uspešnije karijere i bolje se snalazile u poslu od onih čije su mame bile domaćice. S druge strane, dečaci čije su mame radile kasnije su, u odraslom dobu, bili spremniji da se više posvete porodici. Uz to, ako oboje roditelja rade, porodica je finansijski stabilnija, manje je nervoze i deca rastu srećnije.

 

Poterajte klince u krevet ranije

 

Raniji odlazak na spavanje za decu znači bolje emotivno i mentalno zdravlje, a osim toga – deca koja se lepo naspavaju lepo su i raspoložena i orna za igranjac u svakom trenutku.

 

Zašto je važno da dete provodi što više vremena sa bakom i dekom!

foto: Profimedia

Kad se igrate – igrajte se, bez mobilnog

 

Kad provodite vreme sa decom, mobilni telefon, poruke, mejlovi… mogu i moraju da sačekaju. Ako vam je telefon sve vreme u rukama, čak i dok se šetate ili igrate sa decom, vi im niste u potpunosti posvećeni. Deca to osećaju i postaju nervozna i neposlušna, i na kraju se svi isposvađate umesto da uživate u zajednički provedenom vremenu. Zašto biste propuštali dragocene trenutke u odrastanju svoje dece zbog tuđih fotki na Instagramu?

 

Pevajte, čitajte, razgovarajte

 

Čak i ako nemate sluha – pevajte. Istraživanja su pokazala da pevanje deci u ranom detinjstvu značajno utiče na bliskost roditelja i dece, a sasvim malu decu pevušenje će vrlo brzo i smiriti ako su uznemirena i nervozna. Uz to, deca koja odrastaju uz čitanje i pevanje, uz toplinu maminog glasa rastu u ljude koji će imati puno samopouzdanja.

 

Budite fizički aktivni

 

Prvo, deca koja se umore u toku dana uveče lepo spavaju, a drugo, istraživanja pokazuju da deca koja su odrastala provodeći vreme sa roditeljima napolju, u parku ili dvorištu, trčeći za loptom ili se igrajući žmurke od malih nogu kasnije kopiraju ponašanje roditelja i u zrelom dobu su fizički mnogo aktivniji ljudi koji su detinjstvo proveli jurcajući po parkiću nego oni koji su odrasli uz roditelje kojima je važnije od igre bilo da dete bude čisto, ispeglano i bez razbijenog kolena.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...