Top 5 aktivnosti koja će vam razmrdati telo, a u kojima uživa cela porodica: Ugasite mobilne telefone i izađite napolje

Dugo se priča o štetnosti mobilnih telefona, tableta i uopšte ekrana koji utiču na decu, evo kako da ih naterate da zaborave na tehnologiju i izađu u prirodu

Porodica
Top 5 aktivnosti koja će vam razmrdati telo, a u kojima uživa cela porodica: Ugasite mobilne telefone i izađite napolje
Foto: Shutterstock

Kako rastu, deca su sve manje aktivna i manje vremena provode u prirodi. Da biste ih podstakli da budu aktivni, a da i sami uživate u tome, isprobajte jednu od ovih pet aktivnosti.

Većina roditelja će priznati da nije lako pronaći aktivnosti koje decu zabavljaju, a održavaju zdravom, i drže dalje od ekrana računara i pametnih telefona. To isto pokazuje i anketa sprovedena na skoro četiri hiljade ispitanika, čak 71 odsto roditelja zabrinuto je za vreme koje deca provode pred ekranom i kako bi to moglo da utiče na njihov razvoj.

dete i telefon
foto: Profimedia / Ilustracija

Takođe, ovakve aktivnosti oduzimaju vreme koje je moglo biti provedeno na mnogo bolji i produktivniji način, na primer, napolju na otvorenom, u prirodi.

Rešenja dizajnirana da ograniče vremensko trajanje ekrana, od instaliranja aplikacija za roditeljski nadzor do traženja od dece da opravdaju upotrebu tehnologije, do uspostavljanja detaljnih rasporeda za korišćenje uređaja u domaćinstvu, možda su efikasna, ali mogu biti i iscrpljujuća, a neretko i krtakog roka.

Na sreću, postoji jednostavnije rešenje, a to su zajedničke aktivnosti na otvorenom. Deca najbolje uče na primeru, a ako sa njima krenete u novu avanturu, veća je šansa da će to poželeti ponovo nego da im samo naredite nešto. I koje aktivnosti izabrati? Imamo čak pet sjajnih ideja!

deca voze bicikl, bicikl, Vožnja Bicikla
foto: Shutterstock

Biciklizam

Kada razmišljamo o prednostima biciklizma, obično razmišljamo o njegovoj popularnosti kao o obliku vežbanja ili načinu putovanja koji može pomoći oko očuvanja životne sredine. Sve ove stvari su istinite, međutim, to nisu jedine prednosti. Pokazalo se da, posebno za decu, biciklizam ima niz drugih prednosti, kao što su vežbanje koordinacije i ravnoteže, i poboljšava njihovo samopouzdanje i osećaj zadovoljstva kada ga uspešno savladaju. I vi i deca ćete imati brojne koristi od vožnje bicikla kao vežbe, jer je to vežba za celo telo koju radimo na suncu, uz cvrkut ptica i zelenilo prirode – može li bolje?

Zajedničke šetnje u kojima se otkrivaju nove oblasti

Ako nemate bicikl ili jednostavno niste raspoloženi za vožnju biciklom, nije vam potrebna nikakva posebna oprema za aktivno popodne na otvorenom. Hodanje je izuzetno koristan oblik vežbanja koji se često zanemaruje pored trčanja i drugih sportova, ali ima velike koristi za vas i vaše dete. Osim što će učiniti čuda za mentalno zdravlje, duga šetnja će obezbediti kvalitetniji san, a istovremeno podstaći dečju maštu i avanturistički duh. Hodanje sa najmanjih nogu razvija i motoriku i jača celo telo. Da šetnje budu još interesantnije, svaki put kada odete u deo parka, naselja ili grada u kojem niste bili, a možete smisliti i kreativnu aktivnost u kojoj dete treba da sakupi jedan mali predmet. koja odgovara svakoj boji duge.

Baštovanstvo, baka i deka, jesen
foto: Shutterstock

Baštovanstvo

Setite se kako ste, kao dete, voleli da provodite vreme u pesku, blatu ili da kopate kišne gliste ili gradite zamke od zemlje. Deca i dalje vole ove aktivnosti, ali je sve manje mogućnosti da se bave njima. Omogućite im da razviju svoju maštu i fine motoričke sposobnosti u sopstvenoj bašti ili u zajedničkoj, gradskoj bašti. Baštovanstvo je prilično fizički zahtevno kada se radi kako treba, a ako vi i vaše dete posadite malu baštu u kojoj će rasti bar jedna biljka, naučićete ga mnogo o odgovornosti, kako svaki naš postupak ima posledice, ali i važnu lekciju u strpljenju. Zauzvrat, dete će biti srećno, fizički aktivno i na kraju dana imaće kvalitetan san.

Vodena zabava

Leto je idealno vreme za uživanje u zabavi na vodi, bilo da se radi o bazenu, moru, reci ili jezeru. Plivanje, bacanje lopte, ronjenje, traženje školjki, kamenčića ili posmatranje podvodnog sveta – sve su to aktivnosti koje su toliko zabavne da ni vi nećete moći da im odolite. Međutim, ova aktivnost ne mora biti ograničena samo na tople dane. Svi smo svesni da se u blizini skoro svakog doma nalazi veliki bazen, ali ponekad se na to treba podsetiti. Zato krenite u novu vodenu avanturu bez obzira na vremenske prilike i svaki mišić u vašem telu će imati koristi od toga.

kiša, kabanica, mama i dete
foto: Shutterstock

Plesno veče za kišne dane

Svakako će se s vremena na vreme desiti da kišni dan pokvari sve planove na otvorenom, ali to ne znači da treba odmah uzeti džojstike ili se zalepiti za televizor. U takvoj situaciji, savršeno rešenje je da organizujete plesno veče. Da li je to samo pojačana muzika na koju svi rado skačete, ili ćete je shvatiti ozbiljno i organizovati pravu malu žurku, zaista nije bitno – važno je da se krećete i da se zabavljate. Sama muzika podstiče oslobađanje endorfina, hormona sreće, a kada tome dodamo i ples, dobijamo savršenu aktivnost za sreću. Obavezno pustite dete da odabere pesme koje voli i ohrabrite ga da razvije sopstveni ukus, šanse su da ćete se iznenaditi koliko on zaista zna pesme.

Stil / miss7mama

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs