Ovo su trenutno najpopularnija imena za bebe: Dok se devojčice drže tradicije, dečaci su podlegli modernim trendovima

Ovo su najpopularnija imena u Evropi za bebe u 2024. godini do sada

Porodica
Ovo su trenutno najpopularnija imena za bebe: Dok se devojčice drže tradicije, dečaci su podlegli modernim trendovima
Foto: Thinkstock

Nedavno je objavljena lista najčešćih imena za bebe u 30 evropskih zemalja, koja otkriva zanimljive trendove i popularnost među novopečenim roditeljima.

Roditelji često biraju imena koja su decenijama popularna ili su inspirisana savremenim uticajima i ličnim preferencijama. Bilo da je u pitanju ime koje simbolizuje snažnu porodičnu tradiciju ili moderniji izbor, imena koja roditelji biraju za svoju decu odraz su vremena u kome živimo.

Koja su imena za bebe ove godine osvojila srca roditelja širom Evrope?

beba, roditelji, poljubac
foto: Shutterstock

Svake godine hiljade roditelja širom Evrope suočeni su sa jednom od najvažnijih odluka u životu - izborom imena za svoje novorođenče. Ime nije samo način identifikacije, ono nosi sa sobom kulturno, istorijsko i porodično značenje, a često i lične preferencije i trendove koji se vremenom menjaju.

Tokom istorije, imena za bebe odražavala su različite uticaje, od verskih i istorijskih ličnosti do popularne kulture i lokalnih običaja. Poslednjih godina, međutim, došlo je do zanimljivih promena gde neka tradicionalna imena ostaju popularna, dok druga, modernija i egzotičnija dobijaju na popularnosti.

Ova lista imena za bebe pomaže nam da razumemo kako se kulturne i društvene promene odražavaju na izbor imena širom Evrope.

Najpopularnija imena za dečake u Evropi:

1. Noa

2. Lukas

3. Aleksander

4. Oliver

5. Mohamed

6. Elias

7. Mateo

8. Gabriel

9. Danijel

10. Liam

Noa je najpopularnije ime za dečake u šest evropskih zemalja, uključujući Nemačku, Belgiju, Holandiju, Švedsku, Švajcarsku i Veliku Britaniju.

beba
foto: Shutterstock

Jakob je vodeće ime u Češkoj, Norveškoj i Slovačkoj, dok Juraj dominira u Grčkoj. Varijante imena kao što su Georgi ili Georgios su veoma popularne u Bugarskoj, što ukazuje na značajan uticaj lokalnih tradicija.

Najpopularnija imena za devojčice u Evropi:

1. Maria

2. Sofia

3. Hana

4. Izabela

5. Amelia

6. Jasmin

7. Ema

8. Emilia

9. Sara

10. Elizabeta

Za devojčice, Marija je apsolutno najčešće ime, vodeće u Bugarskoj, Kipru, Finskoj i Portugalu. Ovo ime simbolizuje snagu tradicije i kontinuitet kroz generacije.

Ema i Mia, sledeće na listi, odražavaju moderne trendove koji favorizuju kratka i zvučno prijatna imena.

Beba
foto: Shutterstock

Značenje najpopularnijih imena:

Često se pojavljuje na vrhu liste, ime Noa odražava moderne trendove i popularnost kratkih, ali moćnih imena koja se lako izgovaraju i imaju globalnu privlačnost.

S druge strane, ime Marija je simbol večnih klasika, koji se prenosi sa generacije na generaciju i ostaje duboko ukorenjen u mnogim evropskim kulturama.

Stil / Pink.rs

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs