Pogledajte

Nikola i Dunja su najpopularnija imena u 2013. godini

U godini iza nas, popularna imena za dečake bila su i Uroš, Dušan, Stefan i Matija, a za devojčice Miica, Anastasija, Anđela, Nađa i Lena
Vaše dete & vi
05:30h Autor:
Nikola i Dunja su najpopularnija imena u 2013. godini
Foto: Shutterstock

Roditelji u našoj državi veoma prate modu kada svom detetu daju ime. Retki su oni koji još “poštuju” tradiciju, pa dečacima i devojčicama daju ime po bakama ili dekama. Još ređi su oni koji dozvoljavaju kumu da daje ime njihovom detetu, što je ranije bio običaj.

Ove godine su roditelji najčešće svojim dečacima davali imena Nikola, Uroš, Dušan, Stefan, Mihajlo, Andrej, Matija, Milan, a za devojčice roditelji su najčešće birali imena Dunja, Milica, Ana, Anastasija, Anđela, Nađa i Lena. U nešto manjem broju bilo je Lara, Lana, Una, Tara, Jovana, Sara, Mia.

Republičkog zavoda za statistiku navodi da je najčešće žensko ime u Srbiji u proteklih deset godina Milica, a zatim Anđela, pa Jovana, Ana, Teodora, Sara. Odmah iza njih su Marija, Katarina, Anastasija i Aleksandra. Osim Nikola, dečacima se daje ime Luka, Stefan, Marko, Lazar, Aleksandar i Aleksa, Nemanja, Jovan i Filip.

Interesantno je i da je sedamdesetih i osamdesetih godina najpopularnije žensko ime bilo Jelena, dok su se muškarci sedamdesetih najčešće zvali Dejan, a osamdesetih Miloš.

Rođene žene pre 1940. godine najčešće bile su Radmila, a pedesetih i šezdesetih najviše je bilo Ljiljana i Snežana. Najčešće muško ime u Srbiji predsetih do 1970. godine bilo je Dragan, pokazali su uporedni popisi stanovništva Srbije.

Kada je reč o gradovima, u Beogradu živi najviše Aleksandara, u Novom Sadu ima najviše Milana. U Subotici je Ivan najčešće ime, a u Novom Pazaru najviše je muškaraca koji se zovu Edin. Dragan je najčešće ime u Zrenjaninu, kao i u zapadnoj Srbiji, Valjevu, Kraljevu, Šumadiji, Boru, Nišu, Pirotu, Vranju, Požarevcu, Zaječaru.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs