Dete mora da se oblači samo i mora da samo bira odeću: Evo zašto je to važno - apel psihologa

Da li vam se digne kosa na glavi i pri samoj pomisli da pustite vaše malo date da samo odabere svoju odevnu kombinaciju za dan i još je i samostalno obuče, odmah pomislilte na beskrajno čekanje da se ova mislija završi i spoj ne spojivog koja je njihova mala glavica smislila, a li evo zašto je to dobro za njih

Porodica
11:31h
Dete mora da se oblači samo i mora da samo bira odeću: Evo zašto je to važno - apel psihologa
Foto: Thinkstock

Iako se to možda ne čini kao najbolja ideja, roditelji bi trebalo da puste svoju decu da sama odaberu odeću koju će nositi i pustiti ih da sami i obuku tu istu odeću.

Većina roditelja pokušava da oblači svoju decu, jer oni sami najčešće biraju različite šare, boje i materijale, koji nisu uvek usklađeni. I sam proces oblačenja ume da traje dugo i ponekada nije baš sve na svom mestu, majica može biti obučena naopako, patofne na pogrešnim nogama itd...

Međutim, puštanje dece da se sama oblače može imati koristan uticaj za njihov razvoj. Naime, svakom uspešnom odlukom koju donesemo koristeći svoju nezavisnost, gradimo samopouzdanje.

Deca
foto: Shutterstock

Ključ je da pustite dete da bira. Možda ne može baš uvek da bira šta će jesti i sa čim će se igrati, ali možete mu pustiti da odabere šta će da obuče za početak. Morate imati na umu da je možda izgradnja detetovog samopouzdanja važnija od toga koju košulju nosi ili da li se boje podudaraju.

Psiholozi se slažu da treba pustiti i ohrabriti decu da odaberu šta bi želeli da obuku, na taj način kod njih gradite neku vrstu odgovornosti. Da li će izabrati da kombinuju pruge, tačkice, crveno i roze, nema veze, bitno je samo uspostaviti jedno pravilo: mora da se obuče u skladu sa vremenskim prilikama i mora imate sve delove odeće na sebi, dakle ne može ići bez pantalona ili slično.

Takođe svaki put kada dete odabere odevnu kombinaciju treba ga pohvaliti i razgovarati o tome. Na taj način ne samo da podstičete samostalnost kod deteta, već otvarate razgovore i tako se emotivno vezujete. Dakle, sledeći put kada vaše dete izađe u odeći koju mu vi možda ne bi odabrali, ne kolutajte očima i zapamtite koliko je važna autonomija vašeg deteta i kako imate priliku da izgradite njegovo poverenje.

Stil / Klix.ba

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs