Ako detetu stalno ponavljate ovu rečenicu, pripremate ga za siromaštvo: Koliko god imao novca, misliće o sebi da je beda

Srbi često ponavaljaju deci rečenicu koja ih upućuje na siromaštvo

Porodica
10:58h Autor:
Ako detetu stalno ponavljate ovu rečenicu, pripremate ga za siromaštvo: Koliko god imao novca, misliće o sebi da je beda
Foto: preentscreen/Youtube

Vladimir Đukanović je Srbin koji je postigao nešto što mnogi Amerikanci ne uspevaju - osvojio je Volstrit. Radeći na Volstritu, jednoj od najmoćnijih finansijskih institucija u SAD i svetu, svakodnevno je rukovao milionima dolara, rame uz rame sa najistaknutijim svetskim bankarima, stekavši ogromno bogatstvo. Đukanović je vrlo mlad napustio Srbiju i otišao u Ameriku, ali danas ponovo živi i radi u svojoj domovini. Domaći mediji su ga nazvali srpskim "filozofom sa Volstrita", a bavi se i pisanjem te je izdao svoj roman "Blistanje".

Nedavno je gostovao u jednom podkastu gde je, između ostalog, govorio o materijalnim uslovima života u Srbiji. Kao jedan od glavnih problema i razloga za finansijsku nestabilnost u našoj zemlji, ali i širom Balkana, istakao je generacijsko siromaštvo.

Roditelji, Dete, Svađa
foto: Shutterstock

"Generacijsko siromašto - to je kada generacijama pričaš da ste vi sirotinja.

Ti ako se probudiš ujutru i kažeš svojoj deci: "Jao, nama je teško, ovo je pakao, mi smo sirotinja"... Vidite, moji roditelji su bili neka niža srednja klasa u toj Jugoslaviji, oni su bili nastavnici fizičkog. Moj brat i ja to nismo osetili, toga nije bilo u njihovoj retorici. Moj otac je bio ratno siroče, za njega je 1000 evra bilo..., ali moja majka je imala jedan interesantan stav: "Sve je super, sve je top, idemo dalje, radimo" i ona je nas ubedila da nismo sirotinja. Eto, to je tako", slikovito objašnjava Vladimir za emisiju "LIČNO sa Petrom Latinovićem" koja se emituje na Mondo portalu.

roditelji
foto: Shutterstock

"Ti ako tvoje dete ubeđuješ da ste sirotinja, imaš skoro 98 odsto šanse da će on biti siromašan. To je jednostavno stav u glavi, to je pristup svemu u životu. Ti ako svom detetu kreneš sa tom kukačkom pričom... Ja sam u Americi gledao samohrane majke koje zaista žive u totalnoj bedi, ali ne našoj bedi, nego pravoj, one su svojoj deci govorile: "Izvući ćemo se, izvući ćemo se, izvući ćemo se" i uglavnom se ti ljudi na kraju i izvuku", priča Đukanović.

Vladimir Đukanović, sprski filozof sa Volstrita Foto:Đorđe Kojadinović / Ringier

Teško se izlazi iz "nasleđenog" siromaštva

Generacijsko siromaštvo nije nov pojam; on je u svetu psihologije i ekonomije vrlo poznat i ustaljen, a reč je o svojversnom mentalnom nasleđu vezanom za novac. Zapravo, pojedinici i porodice odnos prema novcu nasleđuju iz generacije u generaciju, a kako su zarobljeni u tom obrascu, ne mogu da izađu iz začaranog kruga, jer nemaju pristup alatima za izlazak.

Deca
foto: Shutterstock

"Generacijsko siromaštvo se javlja u porodicama u kojima su najmanje dve generacije rođene u siromaštvu. Porodice koje žive u ovoj vrsti siromaštva nisu opremljene alatima koji mogu da im pomognu da se izvuku iz te situacije", piše pisac i finansijski savetnik Erik Džensen u knjizi "Teaching with Poverty in Mind".

Stil/Mondo

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs