Jednogodišnji sin mi je nestao u Grčkoj: Čovek koji se javio posle 32 god i rekao da je to on zadao mi je najveće traume

Ben je nestao pre 32 godine u Grčkoj, imao je jednu godinu, kad se javio čovek koji je rekao da je on to nestalo dete, sve se menja

Porodica
10:21h Autor:
Jednogodišnji sin mi je nestao u Grčkoj: Čovek koji se javio posle 32 god i rekao da je to on zadao mi je najveće traume
Foto: preentscreen/Youtube

Dana 24. jula 1991. godine, Ben Nidham (rođen 29. oktobra 1989.), 21-mesečno dete iz Engleske, nestao je na grčkom ostrvu Kos. Nakon što početne potrage nisu uspele da ga pronađu, verovalo se da je otet. Uprkos brojnim tvrdnjama o viđenju, njegovo prebivalište ostaje nepoznato.

U oktobru 2012. godine, policija počela je da prati liniju istrage koja je sugerisala da je Ben slučajno ubijen i zakopan u gomili šuta od strane vozača bagera koji je radio na polju pored kuće gde je poslednji put viđen. Britanska i grčka policija su preduzele opsežnu iskopavanje šuta. Jedan predmet od posebnog interesa za policiju bila je igračka, za koju su se nadali da će je pronaći i verovali su da bi mogla biti ključna za otkrivanje njegove sudbine. Potraga nije otkrila nikakve ljudske ostatke niti predmete koji pripadaju Benu.

Ben Nidham
foto: preentscreen/Youtube

Pre tog tragičnog dana, Keli je mislila da je Ben sa svojim ujacima. Međutim, ubrzo je postalo jasno da je dečak nestao. U toku policijske istrage, postojala je sumnja da je neko iz porodice umešan u njegov nestanak, ali nikada nije pronađen nijedan materijalan dokaz koji bi to potvrdio. Svi napori da se pronađe Ben su bili uzaludni.

U novembru 1998. godine, jedan čovek je video plavokosog dečaka od oko deset godina kako se igra na plaži u Rodosu. Čovek je rekao da su dete prijatelji zvali "plavokosi" i da je bio jedino svetlokoso dete u grupi tamnokose grčke dece. Sumnjajući, fotografisao je decu i pod izgovorom da mu češlja kosu, uzeo je uzorak kose za DNK analizu. Međutim, DNK testiranje je pokazalo da dečak nije Ben, a porodica grčkog dečaka je takođe dostavila fotografije iz detinjstva kako bi dokazali da je on njihov sin.

Keri Nidham
foto: Andy Stenning / MirrorPix / Profimedia

Godine 2016. policija je posumnjala da je Ben možda poginuo istog dana kada je nestao, u nesreći u koju je bio umešan lokalni rudar. Porodica rudara je, međutim, odlučno negirala bilo kakvu vezu između dečaka i rudara, ostavljajući slučaj još uvek nerasvetljenim.

Godinama su se nagađale različite teorije o tome šta se desilo malom Benu. Njegova majka, Keli, svakog 24. jula, na dan kada je nestao, oseća posebnu bol i sećanje na taj tragičan dan. Tokom gostovanja na televiziji ITV povodom godišnjice njegovog nestanka, Keli je ispričala kako ju je kontaktirao muškarac koji je verovao da je on njen davno izgubljeni sin.

Keri Nidham
foto: Andy Stenning / MirrorPix / Profimedia

"Ubedio je sebe da je on Ben. Razne stvari su se desile u njegovom životu i imao je utisak da njegovi roditelji nisu njegovi pravi roditelji. Posle razgovora sa njim, počela sam sebe da ubeđujem da je on zaista Ben. Dugo sam razmišljala o tome. Želite da imate otvoren um, ali nekada je jako teško da ne dopustite osećaju da vas vodi, naročito jer je taj čovek jako ličio na njega," rekla je Keli.

Nakon zahteva za DNK testiranje, ispostavilo se da taj mladić ipak nije Kelin sin.

"Duša mi se slomila. Koliko god da sam se trudila da napravim distancu, nisam mogla da ga odbijem. Iako je policija zaključila slučaj 2016. godine, mi i dalje nemamo nijedan jedini dokaz šta se desilo dečaku. Još uvek radimo na tome da saznamo istinu," zaključila je Keli.

Keri Nidham
foto: Andy Stenning / MirrorPix / Profimedia

Oktobar 2012. godine

U oktobru 2012. godine, policija iz Ujedinjenog Kraljevstva je otputovala u Grčku da pretraži područje za koje su verovali da bi moglo sadržati ostatke Bena Needhama. Dana 19. oktobra, grčka policija, uz pomoć tima specijalističkih savetnika za pretragu iz policije South Yorkshire-a, započela je operaciju pregleda terena imanja sa kojeg je Ben nestao.

Operacija, koja je uključivala geofizičku opremu za istraživanje, forenzičke arheologe i pse za detekciju ljudskih ostataka (HRD), bila je pokrenuta nakon policijske linije istrage da li je Ben slučajno zakopan kao rezultat vozača bagera koji je odlagao građevinski šut u blizini. Operacija nije otkrila nikakav trag deteta.

Bager
foto: Mirrorpix/Splash / Splash / Profimedia Slično

Nova otkrića u 2017. godini

U julu 2017. godine, policija South Yorkshire-a je objavila da su pronađeni tragovi krvi na fragmentu sandale, kao i na zemlji iznutra igračke automobila, oba predmeta za koja se veruje da pripadaju Benu. Šef britanske grupe za forenzičku analizu tla, profesor Lorna Dawson, rekla je da je njen tim otkrio genetski "profil koji ukazuje na raspadanje ljudske krvi" na delu sandale i da je sledeći korak ekstrakcija DNK iz fragmenta kako bi se utvrdilo čija je krv. Prema inspektoru Jonu Cousinsu, ova otkrića dodatno jačaju teoriju prema kojoj je Ben poginuo na dan kada je nestao i da je zakopan na Kosu.

Stil/Vikipedija.org

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs