Neka druga vremena

8 igara kojih smo se igrali kao deca u Jugoslaviji: Dan je trajao duže, a mi smo bili srećniji

Roditelji ranije decu nisu mogli da nateraju u kuću, a danas im je fizička aktivnost svedena na minimum

Porodica
Autor:
8 igara kojih smo se igrali kao deca u Jugoslaviji: Dan je trajao duže, a mi smo bili srećniji
Foto: Shutterstock

Da li pripadate onoj generaciji koja je imala sreću da detinjstvo provede s flekama po odeći od valjanja po travi, u igranju žmurki, badmintona i klikera i trčanju za loptom preko nepregledne livade?

Onda se sigurno s nostalgijom prisećate svih igračaka tog vremena, koje su tadašnjim klincima predstavljale najveće zadovoljstvo. Nažalost, njih su zamenili kompjuteri i mobilni telefoni, skoro potpuno su nestale i iz upotrebe i prodaje. A ruku na srce, retko koje dete bi danas želelo da se time igra jer su njihove moderne igrice sada potpuno drugačije.

Deca, Jugoslavija
foto: Shutterstock

Deca su ranije bila mnogo zdravija, gojaznost kod njih je bila veoma retka pojava. Padala su, ustajala, bezbrižno trčala, sate provodila napolju, penjala se po drveću i, ono što je najvažnije - od jutra do mraka bila okružena veselim drugarima... A danas je sve drugačije. Deca malo vremena provode napolju, previše gledaju u mobilni telefon, a fizička aktivnost im je uglavnom svedena na minimum. Ovo je bila zabava koju nove generacije, nažalost, nikada neće osetiti...

Ko će duže da vrti hulahop

Da li se sećate kako su se devojčice radovale preskakanju lastiša ili vrtenju hulahopa? A igrice kolariću-paniću? Te proste društvene igre koje su se igrale nasred ulice činile su nam se kao prava magija.

Bacanje frizbija

Ništa nije moglo da zameni trčanje na svežem vazduhu i istraživanje novih prostranstava. Nismo imali pravi frizbi? I plastični tanjir je mogao da ga imitira, jer je tada druženje bilo najvažnije! Nije važno što je krivudavo leteo, stizali smo da ga uhvatimo.

stare igrice deca, decje igre
foto: Shutterstock

Nezaobilazna igra klikerima

Graja koju je pravila ulica puna dece bila je pravi melem za uši, kao i poskakivanje uglavnom dečaka kada bi pobedili drugare u igri klikerima.

Slaganje plastičnih kockica

Ko bar jednom nije stao na slomljenu "lego" kocku, taj ne zna šta je detinjstvo! Bez obzira na to što kocke nisu bile iz istog kompleta, cenili smo ono što smo imali i niko se nije takmičio u tome čije je skuplje, markirane i lepše.

Partizani i Nemci

Ne, u ono vreme nismo jurili čudovišta i pucali na teroriste sa slušalicama na glavi, izbečeni u monitor računara kao zombiji. Dečaci naše mladosti igrali su se ratnika - puške su im bile štapovi ili obične drvene daske, a glavna poenta igre bili su trčanje i smeh.

stare igrice deca, decje igre
foto: Shutterstock

Bili smo i kamiondžije

Prikolice plastičnih kamiona vukle su kamenčiće i pesak, baš sve što je moglo da se natovari u njih.

Skupljanje figurica ratnika

A kada bi nastupili kišni dani, tu su bile armije ratnika u vidu plastičnih figurica, koje su se čuvale za baš one dane koje deca nikad nisu volela jer su im ograničavali slobodu i igru pod nebeskim svodom.

stare igrice deca, decje igre
foto: Shutterstock

Nacrtana školica

A sećate li se školica iscrtanih na sredini trotoara, po kojima su devojčice bezbrižno skakutale? Kada ste ih poslednji put videli?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs