Muškarci širom Jugoslavije su se razvodili da bi bili sa njom: Porodična tragedija joj uništila život preko noći

Sofka Nikolić bila je jedna od najvećih zvezda Jugoslavije, čije pesme su se skupo plaćale.

Celebrities
Muškarci širom Jugoslavije su se razvodili da bi bili sa njom: Porodična tragedija joj uništila život preko noći
Foto: Printscreen Youtube

Sofka Nikolić je, mnogi kažu, bila zvezda predratne Jugoslavije. Rođena je 1907. godine u mestu Tabanovići kod Šapca. Jako mlada otkrila je svoj talenat i odlučila da joj je muzika životni poziv, a za vrlo kratko vreme osvojila je srca mnogih.

Pred beogradskom publikom je prvi put nastupila sa 20 godina u kafani "Bumskeler". Zarađivala je neverovatnu sumu novca za veče, a onda su usledili veliki hitovi poput "Cojle Manojle" i "Kolika je Jahorina planina". Ponude su se ređale, nastupala je skoro svako veče i snimila neverovatnih 55 pesama za godinu i po dana. Njen glas se čuo van granica tadašnje Jugoslavije - od Budimpešte, preko Beča i Berlina do Pariza.

Sofka Nikolić
foto: Printscreen Youtube

Pričaju da je uz njenu pesmu Aleksa Šantić plakao. Poslednje honorare na nju su trošili Nušić i Raša Plaović. U kafanama u kraljevini Jugoslaviji nije se moglo naći mesto kada bi tamo pevala Sofka Nikolić.

"Sofka nije bila kraljica sevdaha, to je bila Vuka Šeherović. Sofka nije bila ni kraljica Skadarlije, veoma malo je pevala tamo. Sofka je bila kraljica narodne predratne muzike ili najbolji naziv koji bismo za Sofku dali je – prva naša estradna zvezda" objašnjava Saša Spasojević, istraživač predratne muzike i biograf Sofke Nikolić.

Njen privatni život je bio glavna tema novinara koji su je pratili u stopu. Firme su organizovano dolazile na njene nastupe i trošile do zadnje pare kako bi joj platili da peva čak i po deset puta jednu te istu pesmu. Fatalna je bila i za muškarce koji su se razvodili verujući da će biti sa njom.

Sve je ipak krenulo nizbrdo kada joj je umrla ćerka 1936. godine. Tu tragediju nikad nije prebolela, a i sama je isticala da joj je to uništilo život. Tada se povlači u Bijeljinu gde joj je živela majka.

Početkom šeste decenije prošlog veka se vraća u Beograd gde je nastupala u kafanama, ali to je bila samo bleda senka one stare zvezde. Umrla je u staračkom domu u Banji Koviljači 1982. godine, a jedan sokak u Bijeljini nosi njeno ime.

(Stil/ Srbija Danas)

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs