DOŽIVEO JE MOŽDANI UDAR NA SCENI PA ZAUVEK IZGUBIO GLAS: Našem folkeru muzičari su okrenuli leđa, a skončao je u MUKAMA

Mnogi danas ne znaju ko je bio Bora Spužić Kvaka, a legendarnog folkera starije generacije se vrlo rado sećaju.

Celebrities
DOŽIVEO JE MOŽDANI UDAR NA SCENI PA ZAUVEK IZGUBIO GLAS: Našem folkeru muzičari su okrenuli leđa, a skončao je u MUKAMA
Foto: preentscreen/Youtube

Legenda narodne muzike Bora Spužić Kvaka važio je za jednu od najvećih zvezda šezdesetih i sedamdesetih godina, a njegov tužan odlazak mami suze na oči.

Kvaka svoju ploču snima u 34. godini života i stiče veliku popularnost, ponajviše zahvaljujući pesmi "Pođimo krčmu staru". Ova ploča je prodata u neverovatnih 400.000 primeraka, a imala je srebrno i zlatno izdanje.

Usledili su vrtoglavi uspesi i mega tiražne ploče, kao i bezbroj koncerata i turneja koje je Kvaka imao.

Pre mnogo godina, u jednom razgovoru sa novinarom, Bora Spužić Kvaka izjavio je: "Među pevačima i muzičarima nemam mnogo prijatelja. Gledam ih, vidim i osećam da su oko mene maske, da ne znam šta koji od njih misli."

Dobar poznavalac najtananijih ljudskih osećanja koja je mogao da dotakne i razbudi sebi svojstvenom toplinom u glasu, nije tada, verovatno, ni slutio da će jednog dana ponešto od ravnodušnosti tih veštačkih lica osetiti i na svojoj koži.

bora spužić kvaka
foto: preentscreen/Youtube

On je 1997. godine ima svoj poslednji nastup kao gost na koncertu Dragana Kojića Kebe u Loznizi. Iste godine doživeo je moždani udar i tada mu se oduzela cela desna strana tela i moć govora, što je značilo kraj jedne zlatne muzičke karijere.

U mukama je živeo sve do 2002. godine kada je preminuo u porodičnoj kući u Požarevcu u 68. godini života.

bora spužić kvaka
foto: preentscreen/Youtube

Bora Spužić Kvaka pomogao je Zorici Brunclik na samom početku njene muzičke karijere, a ona ga spominje i danas kada njega više nema:

- Legendarni pevač Bora Spužić Kvaka je bio taj koji je bio uz mene. Nisam mogla da verujem da sam sa njim pandan. Doveo me je u beogradsku estradu, prvo da se pokažeš u kafani, pa posle koncerti. On je jedan od najvećih imena na estradi u tom nekom periodu i pomogao je meni koja sam bila anonimna - rekla Zorica jednom prilikom.

(Stl/ Espreso)

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs