"TAKVE GREŠKE PRAVE RODITELJI, PA SU IM DECA STALNO BOLESNA": Pedijatri otkrili koju hranu nikada ne daju svojoj deci

Roditelji često deci daju hranu koja nije zdrava i nema hranljive namirnice, pa zbog toga prave veliku grešku

Porodica
Autor:
"TAKVE GREŠKE PRAVE RODITELJI, PA SU IM DECA STALNO BOLESNA": Pedijatri otkrili koju hranu nikada ne daju svojoj deci
Foto: Shutterstock

"Ne opterećujte se zdravom ishranom", savetuje roditeljima pedijatar i lekarka sportske medicine u dečjoj bolnici "Orlando Health Arnold Palmer", d. Elizabet Dejvis Davis, prenosi Žena.rs

“Moja ćerka (5) čim je probala čips, slatkiš ili neku grickalicu odmah se zaljubila, ali zato voće i povrće je potpuno drugačija priča”. Naglasila je da kao roditelj želi da izabci neke stvari koje dete želi, a nezdrave su, pa njena ćerka na primer, kod kuće pije samo vodu i mleko.

"Ipak, ako ode na rođendansku zabavu i tamo dobije sok iz tetrapaka, to je u redu", rekla je Dejvis za Huff Post.

“Ili ako odemo na večeru i ona želi limunadu ili čokoladno mleko, u redu je, ali to ne radimo svaki dan, čak ni svake nedelje. Ipak, postoje namirnice koje pedijatri poput dr Dejvis izbegavaju da daju svojoj deci ili ih barem maksimalno ograničavaju; a evo koje su

Tvrde bombone

Bombone
foto: Shutterstock

“Ne postoji mnogo namirnica koje bi treblo biti potpuno zabranjene, a umerenost, raznolikost i ravnoteža ključ su svake zdrave ishrane i zdravlja uopšte. Ipak, tvrde bombone je nešto što nikada ne dajem svojoj deci, prvenstveno zbog sadržaja šećera koji je visok i doprinosi kvarenju zubi i pucanju zuba. Takođe, predstavljaju i opasnost od gušenja, tako da ako bih morala zabranim neku naimrnicu, to su onda bombone”, kaže dr Kristina Džons, pedijataru PM Pediatric Care.

Prerađena pakovana hrana

“Odrasla sam jedući dosta gotovog mesa i rezanaca za ručak i užinu. Svojoj deci to ne dajem jer je prerađeno i prepakovano, pa sadrži previše soli i loših masnoća”, kaže dr Kendis Džouns, pedijatar u Orlandu, Florida.

Čips
foto: Thinkstock

Energetska pića

“Kao pedijatar koji se zalaže za svesnu i intuitivnu ishranu, dajem sve od sebe da ne demonizujem niti osuđujem bilo koju vrstu hrane. Ipak, postoji jedno često konzumirano piće na koje upozoravam svoju decu, a to je energetsko piće.

Energetska pića mogu biti opasna i uzrokovala su štetu kod mnoge dece. Ne preporučujem da deca konzumiraju ni kofein jer je stimulans i može dovesti do zavisnosti, ali energetska pića mogu imati posebno teške posledice jer nisu dobro regulisana i mogu da sadrže vrlo visoke doze kofeina, uz druge potencijalno štetne tvari koje mogu dovesti do predoziranja kofeinom, nesanice, srčanih učinaka, napada, pa čak i smrti.

U najmanju ruku, energetska pića često utiču na san i mogu poremetiti raspoloženje, pa ih ne smatram sigurnim niti na bilo koji način korisnima za decu”, kaže dr Jami Cazorla-Lenčester, pedijatar iz Vašngtino i autorka knjige "Vodič za roditelje za intuitivnu ishranu: Kako odgajati decu koja vole jesti zdravo".

Riba s visokim udelom žive

“Izbegavam ribu s visokim udelom žive, poput skuše, sabljarke ili tune. Živa može biti toksična za nervni sistem, posebno za mozak ako postoji velika izloženost, stoga je najbolje kod male dece i adolescenata s mozgom u razvoju izbegavati je u potpunosti", kaže Dejvis.

Riba
foto: Shutterstock

Slatki sokovi

“Nikada svojoj deci nisam poslužila sok. Sokovi i bezalkoholna pića imaju vrlo visok udeo koncentriranog šećera – saharoze – a često i kukuruzni sirup s visokim udelom fruktoze. Uz to sadrže previše dodatnog šećera i imaju vrlo malo vlakana. Poslužite im i podstaknite ih na vodu, posebno decu od navršenih šest meseci kako bi se navikla na nju, a uz vodu im poslužite voće koje ima dodatne prednosti bogate vlaknima. Voće vas čini sitima i s manje skokova šećera u krvi, a voda je najbolje gasi žeđ”, kaže dr Dženifer Tračenberg, pedijatar iz Njujorka.

Sok od jabuke, Jabuke, Sok
foto: Shutterstock

Hrana koja predstavlja opasnost od gušenja

“Za malu decu to uključuje kokice, grožđe, čeri paradajz, tvrde bombone, žvakaće gume, šargarepa, komadiće kuvanog mesa itd. Tu hranu treba rezati na vrlo male komadiće ili je izbegavati u potpunosti dok deca ne porastu”, smatra Dejvis.

Stil/Žena.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs