Pravi prijatelji se u nevolji poznaju

Kako da pomognete prijateljici koja se razvodi

Sa onim ko prolazi kroz tako bolan period budite veoma pažljivi jer je ovo za tog nekog sasvim nova, nepoznata situacija
Porodica
20:06h Autor:
Kako da pomognete prijateljici koja se razvodi
Foto: Shutterstok

Skoro da nema žene koja sa svojom prijateljicom nije prošla kroz teške trenutke nakon raskida veze. Međutim, razvod braka je nešto drugo jer je to rastanak koji donosi i dodatne komplikacije, poput podele imovine i starateljstva nad decom. Upravo zato je veoma važno da budete podrška prijateljici koja prolazi kroz bolan i težak period života. Evo saveta koji će vam u toj situaciji biti od koristi...Više slušanja, manje pričeLjudi mnogo vremena potroše na to da pruže utehu osobi koja se razvodi, pa zaboravljaju da je slušaju. To je presudno kako bi vaša prijateljica znala da ste tu za nju kad god joj je potrebno, da bi otvoreno mogla da govori o svojim mislima i osećanjima. Izbegavajte fraze poput: „ma brzo ćeš se ti oporaviti“, „znam kako ti je“ ili „idemo negde da se opustiš“. Znamo da ne mislite ništa loše i da zaista želite da joj olakšate situaciju, ali mogli biste da izazovete kontraefekat i da u njoj izazovete još više negativnih emocija.

OVDE pročitajte izjave razvedenih o tajnama uspešnog braka!

Otvoreno joj ponudite pomoć

Ženu koja se rastaje od supruga čeka mnogo posla zbog papirologije, odlaska u raznorazne institucije ili kod advokata, pa će joj svaka pomoć dobro doći. Ne budite neodređeni već konkretni i, umesto da zapitkujete kako da pomognete, sami joj predložite pomoć. Čuvanje dece je nešto na čemu će vam biti posebno zahvalna.

OVDE saznajte najčešće razloge za razvod!

Budite iskreni o odnosu s njenim bivšimNije retkost da prijatelji moraju da izaberu stranu s kojom će nastaviti prijateljstvo, iako su se godinama svi družili. Možda je vaš suprug izgradio dobar odnos s bivšim suprugom vaše drugarice, pa je neminovno da se i vi viđate s njim. Zato što pre rešite tu situaciju i kažite otvoreno kako stoje stvari. Ako budete krili da ste u kontaktu s njim, to bi dugoročno moglo narušiti vaš odnos s njom.

Ne umanjujte važnost ljubavi

Vi, naravno, želite da se ona oseća bolje, ali razgovor o tome da je brak besmislen, da su svi muškarci svinje i da je ljubav precenjena nije ono što vaša prijateljica u tom trenutku treba da čuje, jer bi mogla steći utisak da ste i vi nesrećni, a ona trenutno nije u stanju da se i time bavi.

Život sa partnerom pre braka ili ne? OVDE saznajte više o tome!

Obratite pažnju na njeno mentalno zdravljeAko primetite promene u ponašanju ili izgledu vaše prijateljice i izraženiji osećaj apatije, to može biti znak da pati od depresije, koja može biti uzrokovana velikim životnim promenama kao što je razvod. Predložite joj razgovor sa stručnjakom, ali nemojte biti nametljivi. Na primer, recite joj da se jedna vaša poznanica našla u istoj situaciji, da joj je takav razgovor mnogo koristio i da se nakon toga osećala mnogo bolje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs