REČ STRUČNJAKA

"AKO SU DECA KRENULA LOŠIM PUTEM, PRVO LEČITE RODITELJE": Ovo je najveća greška svakog toksičnog oca koja UPROPASTI DETE

Porodica je najvažnije mesto za svako dete u kojem razvija svoja osećanja i gradi veštine za dalji život. Posebno za to je važna uloga oca, a evo i zašto!

Porodica
18:38h Autor:
"AKO SU DECA KRENULA LOŠIM PUTEM, PRVO LEČITE RODITELJE": Ovo je najveća greška svakog toksičnog oca koja UPROPASTI DETE
Zašto je uloga oca ključna u vaspitanju deteta?, Foto: Shuterstock

Mrzovoljan otac koji ne zna da kontroliše svoje emocije, već je preterano strog, viče i neretko udara svoje dete kako bi ga "bolje vaspitao", ima potpuno negativan uticaj na kognitivni i emocionalni razvoj mališana. A ako su oba roditelja sklona besu – šteta se višestruko povećava. Deca počinju da ih gledaju kao strance od kojih se plaše, a ne kao utočiše od svih problema.

Sinovi iz takvih sredina skloniji su da skrenu sa puta i upuste se u neke loše stvari, dok devojčice, gledajući u figuru oca, pronalaze slične partnere i ulaze u veze koje mogu biti pogubne.

Ipak, očeva, isto kao i majčina vika i preterana strogost ne izaziva poštovanje – samo strah. Tako roditelji dobijaju bitku, gubeći rat, i to na više frontova odjednom: posledice će uticati na formiranje detetove ličnosti, uticaće na njegovo zdravlje, razvoj odnosa roditelj-dete.

Pokazatelji toksičnog oca:

  • Uvek je u pravu
  • Stalno koristi pretnje
  • Ne poštuje dete i njegove izbore
  • Njegova ljubav je uslovljena
  • Koristi strah kao način kontrole
porodica
foto: Shutterstock

Dete sve shvata bukvalno: ako ga otac vređa i svakodnevno viče – to znači da ga ne voli. A ako te ne voli onaj koga najviše voliš, kakvi će tek drugi biti prema tebi. Rezultat je prilično predvidljiv: pojavljuju se razdražljivost, anksioznost, fobije, loše navike, poteškoće u interakciji sa drugim odraslim osobama i vršnjacima.

Sa druge strane, ruski stručnjaci smatraju da je dete podložnije razboljevanju ukoliku odrastaju u sredini u kojoj se roditelji ne slažu lepo, sveodicu su čestih svađa i ružnih scena. Zato uvek ističu da bi prvo trebalo roditelje "izlečiti".

Takođe, naglašavaju da su deca od začeća pa sve do 12. godine energetski i informaciono potpuno podređena roditeljima i zbog toga oni snose odgovornost za sve što im se dešava.

Otac, Otac i sin
foto: Shutterstock

Tvrde da je osim ishrane i načina života u trudnoći za razvoj deteta ključna i majčina psiha, i da nikakva brza hrana ili cigareta ne može da našteti detetu koliko oštećena psiha majke.

Zašto je otac ključna figura za celu porodicu?

Otac je odgovoran za stanje u kojem se nalazi majka, a majka je odgovorna za stanje u kojem se nalaze deca, i zbog toga je otac ključna figura odgovorna za zdravlje cele porodice.

Ako je žena zbog muža konstantno nervozna i pod stresom, sve se to prenosi na dete. Najvažnija uloga oca jeste da se majka oseća dobro, pa će cela porodica biti zdrava.

Dakle, tvrde ruski stručnjaci, zadatak oca je da umiri ženu, da joj kaže da će sve biti u redu, da razgovara sa njom, da je sluša, pruži nežnost i zaštitu. Zapamtite muškarci - stanje u kojem se nalazi žena prenosi se na sve članove porodice.

otac, otac i ćerka
foto: Shutterstock

Otac na dete dodatno utiče svojim rečima. Svime što izgovori, on stavlja svojevrsni pečat na njega, otac rečima praktično programira dete. Zato je važno da se dete tretira sa poštovanjem i da mu se ne obraćate pogrdnim imenima. Ako mu govorite da je glupo, dete će možda na kraju stvarno takvo i biti. Ako mu kažete "ti to možeš, ti to znaš, ja verujem u tebe", ono će se truditi i dati sve od sebe da uspe, baš zato što toliko verujete u njega.

Igra s tatom pomaže boljim životnim veštinama

Mnoga istraživanja su pokazala kako uzbudljiva, grublja i aktivna igra s tatama pomaže deci da procene rizik, reše probleme, nauče svoje granice, upravljaju uzbuđenjem i agresivnošću i čitaju emocionalne znakove drugih ljudi dok prenose svoje - naravno, sve u sigurnom okruženju gde niko nije povređen.

Neka vam stalo bude na umu: Tata može mamu da vrati u normalu, mama tatu, a u normalnoj i zdravoj porodici rastu srećna i ispunjena deca koja su spremna da prigrle hrabro život da svimm lepim i ružnim stvarima koje ima donosi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs