INTELIGENCIJA SE NASLEĐUJU SAMO OD JEDNOG RODITELJA: Evo čiji geni su zaslužni za to koliko će dete biti pametno

Samo jedan od roditelja zaslužan je za inteligenciju kod dece, a evo i koji.

Porodica
Autor:
INTELIGENCIJA SE NASLEĐUJU SAMO OD JEDNOG RODITELJA: Evo čiji geni su zaslužni za to koliko će dete biti pametno
Od koga deca nasleđuju inteligenciju?, Foto: Shuterstock

Kada je beba na putu često se budući roditelji pitaju na koga će da liči, šta li će da nasledi od oca, a šta od majke, ali ono u šta možete da budete sigurni je da deca inteligenciju nasleđuju od majke, tvrdi nauka.

Majčini geni mogu da odrede koliko će deca biti pametna, dok otac ne utiče na nivo njihove inteligencije, pokazala su istraživanja. Žene imaju veću verovatnoću da prenose gene inteligencije svojoj deci jer se nose na X hromozomu i žene imaju dva takva hromozoma, dok muškarci imaju samo jedan.

Deca inteligenciju nasleđuju od majke
Deca inteligenciju nasleđuju od majke foto: Shutterstock

Veruje se da je inteligencija među uslovljenim genima koji moraju da potiču od majke, a laboratorijske studije koje su koristile genetski modifikovane miševe, otkrile su da su oni sa dodatnom dozom majčinog gena razvili veće glave i mozgove, ali su imali mala tela. Oni sa dodatnom dozom očevih gena, imali su mali mozak ali veće telo.

Istraživači su identifikovali ćelije koje sadrže samo majčine ili samo očeve gene u šest različitih delova mozga miša koji kontrolišu različite kognitivne funkcije, od navika u ishrani do pamćenja.

 Veruje se da je inteligencija među uslovljenim genima koji moraju da potiču od majke
Veruje se da je inteligencija među uslovljenim genima koji moraju da potiču od majke foto: Shutterstock

Ćelije sa očevim genima akumulirani su u delovima limbičkog sistema, koji je uključen u funkcije kao što su seks, hrana i agresije. Međutim, istraživači nisu pronašli nikakve očinske ćelije u moždanoj kori, gde se odvijaju najnaprednije kognitivne funkcije, kao što su rasuđivanje, misao, jezik i planiranje, piše Yumama.rs.

Istraživanje jasno pokazuje da genetika nije jedina odrednica inteligencije - procenjuje se da je samo 40 do 60 odsto inteligencije nasledno, ostali deo zavisi od okoline.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs