DA LI JE KRALJICA ELIZABETA BILA SVEKRVA IZ PAKLA: Narod joj je naviše zamerao OVAJ potez prema snajkama

Nacija ju je zvala "voljena baka", kralj Čarls ju je oslovljavao sa "mama", a unuci veličali, ali kakva je bila kako svekrva? Njen stav "ostani smiren i nastavi" umalo da je trajno udalji iz srca njenog naroda

Porodica
Autor:
DA LI JE KRALJICA ELIZABETA BILA SVEKRVA IZ PAKLA: Narod joj je naviše zamerao OVAJ potez prema snajkama
Foto: Profimedia

"Najteže je to što se od žena očekuje da se uvek smeškaju. Čim se ne osmehuješ, pretpostavlja se da si ljuta," rekla je jednom prilikom krajlica Elizabeta II koju su novinari često fotografisali namrštenu i veoma ozbiljnu pogotovo u društvu snaja.

Sve te fotografije nas navode na pitanje: Kakva je svekrva bila kraljica Elizabeta?

To najviše možemo zaključiti posmatrajući njenu "istoriju" sa princezom Dajanom.

Malo ko zna da je upravo kraljica ta koja je "odobrila" Dajanu kao buduću suprugu princa Čarlsa. Naime, kada je Dajana došla u Balmoral kao devojka sa kojom se princ Čarls zabavlja, trudila se da se predstavi u najboljem mogućem svetlu. Stručnjaci smatraju da je ona tada "tako dobro glumila" da je kraljica "nasela" na njenu glumu i pogurala Čarlsa u pravcu veridbe sa Dajanom.

Kraljica Elizabeta, Princeza Dajana
foto: Profimedia

Međutim, odmah nakon veridbe svima je bilo jasno, a pogotovo kraljici da Dajana ne može da se nosi sa pritiskom javnosti. Tada je Elizabeta zamolila Čarlsa da ubrza pripreme oko venčanja kao bi javnost prestala da "proganja" Dajanu.

Ali javnosti se Dajana toliko dopala, da je u jednom momentu postala najvoljeniji član kraljevske porodice, što je po mnogim stručnjacima bilo pomalo neprijatno i samoj kraljici.

Kraljica Elizabeta, Princeza Dajana
foto: Profimedia

Dajana se medijima obraćala lično, često je iznosila svoje strahove i čežnje, nakon razvoda do prica od Velsa, govorila je kako su članovi kraljevske porodice bili "hladni" prema njoj, aludirajući na kraljicu.

Nešto slično je rekla i Megan Markl. Međutim, kraljica je odgojena i odrasla u duhu da lične stavove treba zadržati za sebe.

Kad joj je dolazila uplakana Dajana, kraljica je samo mogla da je sasluša, jer je verovatno smatrala da svako svoj lični problem treba sam da reši.

Kraljica Elizabeta, Princeza Dajana
foto: Profimedia

Kada je Dajana sve otkrila u medijima, kraljica je kažu stručnjaci bila "zapanjena" ali je morala da ćuti, jer nikad nije svoje privatne misli govorila narodu. To je bilo pravilo punih 70 godina vladavine.

Zbog toga je narod stekao sliku o njoj kao o "svekrvi iz pakla". Istina je da je ona uvek delovala u skladu sa svojom titulom, nikad lično...

Događaj koji je umalo "uklonio" kraljicu iz srca nacije

Bio je to momenat kada je poginula princeza Dajana. U 4h ujutru javljeno je kraljevskoj porodici da je Dajana imala saobraćajnu nesreću. Misleći da je u pitanju samo lakša povreda, kraljici se tada otela rečenica koja je šokirala naciju:

"Mora da je neko podmazao kočinice."

Ubrzo stiže dojava da je princeza poginula. Kraljica u tom momentu reaguje munjevito. Šalje Čarlsa da indentifikuje telo, šalje zaposlene da se nađu porodici Spenser, započinje pripreme za sahranu, naređuje da se uklone televizije iz dečije sobe.

Ne pojavljuje se u Londonu, jer bira da ostaje sa svojim unucima u Balmoralu, gde su se svi u tom momentu zatekli.

Javnost je njen izostanak okarakterisao kao hladan, ali opet, istina se saznala godinama kasnije kada su Hari i Vilijam rekli kako im je najveću utehu tada pružila upravo baka!

Kraljica je tada napravila jedan presedan! Na sahrani princeze Dajane, dok je kovdžeg u povorci prolazio pored nje kraljica Engleske se poklonila. To se nikad nije desilo istoriji njene vladavine. Uvek su se njoj poklanjali ljudi, ona nikome. Ali taj put je odlučila da učini tako!

Nije lako bilo biti snajka kraljici Elizabeti, ali ni kraljici nije bilo lako da bude prijemčiva svekrva s obzirom da nikad svoje emocije nije javno izražavala, dok su to njene snajke redovno činile i to pred kamerama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs