KAKVA JE BILA KRALJICA? Imala je jutarnju rutinu iz pakla, pila je 2 čaše džina, hranu je jela iz posude koju Srbi mrze

Ljudi bliski kraljici, na pitanje kakva je zaista Elizabeta, odgovarali su: "Prilično normalna, prilično jednostavna - ne bite ni pomislili koliko"

Lifestyle
Autor:
KAKVA JE BILA KRALJICA? Imala je jutarnju rutinu iz pakla, pila je 2 čaše džina, hranu je jela iz posude koju Srbi mrze
Foto: Profimedia

Britanci je zovu "voljena baka", a svet je zna već sedamdeset godina kao kraljicu Engleske. Kakva je zaista Elizabeta II? Mnogi bi rekli "poslušna" kao ćerka, ali i kao kraljica. Osoba koja je znala da balansira u životu, osoba koja je znala za meru u svemu...

Kada je imala samo 21 godinu pred čitavom nacijom je rekla: "Izjavljujem pred svima da će ceo moj život, bio on dug ili kratak, biti posvećen službi vama". Ona je to i mislila.

Nije abdicirala jer je shvatila da je biti "kraljica" - posao za ceo život. Ali biti kraljica nije bilo lako, nije bilo odmora. Ona je imala samo 2 dana godišnje slobodno. To je bilo za Božić i Uskrs.

Kraljica Elizabeta
foto: Profimedia

Njeni dani su ponekad bili dugi i često naporni, ali je uvek imala osoblje i udobnost rutine koja se retko menjala.

Svako jutro u 8h, sobarica lagano kuca na kraljičina vrata, ulazi, a zatim stavlja poslužavnik na bočni sto pored kreveta kraljice Elizabete. Zatim otvara zavese i uključiti radio i podesiti ga na BBC Radio Four. Prema kraljevskim izvorima, ona je bila veliki obožavatelj Džona Hamfrisa i slušala je njegovu emisiju svakog jutra pre nego što je otišao u penziju 2019.

Kraljičina jutarnja rutina je toliko specifična, da dok ona pije svoju prvu šoljicu čaja, njena sluškinja će početi da organizuje jutarnje kupanje.

Kupka mora da bude određene temperature i svima je naređeno da se testira drvenim termometrom, tako da ne bude prevruće. Kraljevsko osoblje koje je radilo u palati nekoliko decenija potvrdilo je da Njeno Visočanstvo ne voli da voda bude dublja od 17 centimetara.

Kraljica Elizabeta
foto: Profimedia

Dok je kraljica Elizabeta u kupatilu, njena komoda Anđela Keli priprema odeću za taj dan u svlačionici koja je odmah pored. Ova svlačionica je posebno spektakularna jer ima ogledala od poda do plafona, tako da kraljica može da proceni svaki ugao svoje odeće.

Jedna stvar u vezi sa kraljevskom porodicom je da menjaju odeću za svaki kraljevski angažman. Tako da Angela mora da donese do pet odela za kraljicu da isproba da vidi da li treba da unesu bilo kakve izmene tokom dana.

Kraljica Elizabeta II
foto: Profimedia

Doručak je bio skroman: žitarice (koje je jela iz plastične činije), parče tosta, sloj oksfordske marmelade. U deset sati počinje dnevni posao: pojavljuje se njena privatna sekretarica; razmatrana prepiska, skenirani državni papiri; ako je bilo jutro za prijem ambasadora ili dan investiture, Njeno Veličanstvo je proučavalo njen materijal za brifing.

U jedan sat, pre laganog ručka (nije bila izbirljiva oko hrane), počastila bi se — do svoje 96. godine, kada je po savetu lekara odustala od alkohola — sa džinom.

Kraljica Elizabeta
foto: Shutterstock

U 14.30 prošetala bi korgija. U pet bi popila čaj. U šest, poslužavnik sa pićem se ponovo pojavio i Njeno Veličanstvo bi sebi mogla dozvoliti umereni džin i tonik. U 20.15 bilo je vreme za večeru.

Nekih dana, kraljica i princ Filip bi delili sve ili neke od svojih obroka - ali nikako svaki dan. Njihovi interesi i obaveze često su ih vodili u različitim pravcima.

Mnogo pre smrti princa Filipa, kraljica se navikla na večere u samoći. Gledala je televiziju, rešavala ukrštene reči, davala je korgijima kasnu večeru. Telefonirala je svom menadžeru.

Kraljica Elizabeta
foto: Profimedia

Prema Sonji Beri, možda njenoj najbližoj prijateljici iz detinjstva, kraljica "nikada ne bi izabrala da bude kraljica. Radije bi živela na selu sa konjima i psima i bila normalna domaćica."

Kraljica je bila neko ko nije podnosio psovke, ali je obožavala dobru šalu.

Kada se pojavila na otvaranju Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine rame uz rame sa Danijelom Krejgom svu su zanemeli. Kraljica je lagano, bez ponavljanja odigrala svoju ulogu. Zanimljivo je da niko od kraljevske porodice nije znao da će se na ovaj način pojaviti na otvaranju Olimpijade.

Prijatelji je pamte kao osobu koja je u mlađim danima sedela opušteno na sofi do kasno u noć, pričajući i uživajući. Ali čak i bliskim ljudima nije bilo lako da se prema njoj ponašaju kao da je obična žena, jer ona je bila kraljica.

Tražila je ono najbolje u ljudima i nadala se najboljem od njih i za njih.

Iako je teško poverovati, ali osobe bliske njoj tvrde da je kraljica uvek oklevala da se meša u privatni život članova svoje porodice.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs