Neverovatno

GATARA JE UZELA HEMIJSKU I POVUKLA CRVENU LINIJU PREKO MOG DLANA: "Ispravila sam samo nekoliko stvari, bićeš dobro..."

"Dobra ti je duša, bićeš ti dobro," rekla joj je odlazeći

Porodica
Autor:
GATARA JE UZELA HEMIJSKU I POVUKLA CRVENU LINIJU PREKO MOG DLANA: "Ispravila sam samo nekoliko stvari, bićeš dobro..."
Foto: Shutterstock

Htela je da se uveri da sinovi već spavaju. Ušla je u sobu, mlađeg je pokrila, starijem je telefon stavila pored noćnog stočića. Sela je između njih. Saša je bio mnogo vezan za nju, dok je Janko muku mučio sa prvim zaljubljivanjem.

Dok je sedela tu pored njih, setila se stare gatare koja joj je jednog dana gledala u dlan. Nakon susreta sa njom, sve u Katarininom životu se promenilo. To nikad neće zaboraviti.

***

U selu je živela stara gatara. Svi su je se plašili jer je godinama gledala u dlan, pogađala je sve. Ali nije sve bilo lepo što je govorila. Istina nekad zvuči zastrašujuće.

Jednog dana Katarina je zatekla u svom dvorištu. Jadna žena je bežala od komšijske dece koja su je jurila sa besnim psima. Iznemogla, samo se srušila ispred Katarininih vrata. Bez reči mlada žena je uzela gataru ispod lakta i uvela je u kuću. Dala joj je čašu vode i bez reči skuvala jaku kafu.

Stara žena, baka
foto: Profimedia

Kad se malo smirila gatara joj je rekla:

"Daj mi ruku."

"Ma, mani me molim te - ne verujem ti ja u te stvar,"rekla je užurbano Katarina.

"Ma, daj mi ruku kad ti kažem," reče starija žena. Katarina se i danas seća kako se namrštila i zabrinula gledajući u njen dlan, a potom je negde iz džepa izvukla crvenu hemijsku i povukla liniju po njenom dlanu.

"Ispravila sam samo nekoliko stvari. Nemoj da pereš ovu liniju do sutra. Poslušaj me i sreća će doći. Imaćeš dva sina. Mlađi će biti malo slabašan, ali ćeš biti ponosna na njega. Stariji će biti neko ko obećava," rekla je ozbiljno.

"Ma pusti me molim te! Ja znam da ne mogu da imam decu," rekla je Katarina uvređeno.

Gatara je samo slegla ramenima i krenula ka vratima: "Dobra ti je duša. Bićeš ti dobro".

Gatanje u dlan, Gatanje, Gatara
foto: Shutterstock

****

Od tog događaja prošlo je par dana. U komšiluk se doselio čovek sa dva sina. Mlađe dete je bilo bolešljivo, dok je stariji sin bio plašljiv. Ništa čudno s obzirom da su deca izgubila majku u saobraćajnoj nesreći.

Kako su meseci prolazili dečaci su se vezali za Katarinu. Valjda su tražili lik majke u njoj. Nije prošlo dugo, otac dečaka je počeo da se druži sa Katarinom.

Godinu dana od posete stare gatare, Katarina je već imala sinove: Sašu i Janka.

Dečacima nije dugo trebalo da počnu da je zovu "mama".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs