Ispovest

Mene je majka učila da je brak za ceo život: E, kako me je samo uništila!

Moji roditelji su već odavno mrtvi, ali želim da vam ispričam ovo o njima, o meni...

Porodica
Autor:
Mene je majka učila da je brak za ceo život: E, kako me je samo uništila!
Foto: Shutterstock

Moja majka je rođena 1935. godine i odrasla je na selu. Moja baka je ceo svoj život pričala i savetovala moju majku da u brak uđe nevina. Kada je moj otac zaprosio moju majku, ona je već prešla tridesetu i bila je još uvek nevina.

Posle venčanja, ispostavilo se da je tata onaj tip čoveka kojeg ne zanima ništa sem televizije i ispijanja piva. Na primer, mama traži od njega da zakači zavesu, on klimne glavom i zavesu nikad ne zakači, tako da ona, sa stomakom do zuba, kači zavese, kreči zidove, pomera nameštaj....

Ili, mama zamoli tatu da me izvede u park dok ona pospremi kuću i uspava mog malog brata. Tata me izvede i vrati me nakon osam sati umornu, gladnu, pokislu i smrznutu. Mami nikad više nije palo na pamet da ga pita da me izvede negde. Jendom se tako mama zadržala na poslu i zamolila je tatu da nas pokupi iz vrtića. On je zaboravio. Tada nije bili telefona i vaspitačica nas je vukla preko pola grada, a kada je pozvonila na naša vrata i kada je tata otvorio sa pivom u ruci, "osula je paljbu na njega". Čak i pretnja da će sve prijaviti socijalnoj službi, tatu nije uznemirila.

Znalo se: kad dođe sa posla, tata bi uzeo pivo i seo ispred tv. Zaspao bi nakon ručka i mi smo morali da budemo stvarno tihi. On je spavao skoro do dnevnika. Vikendom smo išli na prstima kako ga ne bismo probudili dok je on znao da spava do podne. Platu je trošio na neke svoje potrebe, dok je majka vodila računa o svim troškovima domaćinstva.

Kada se moja majka žalila mojoj baki, ona bi joj govorila: "Ćuti, muž ti je. Tvoje je da ga paziš i da čuvaš brak."

Majka je trpela. Kuvala, prala, peglala, radila u fabrici, vodila računa o nama i to sama, kao da njega nema. Pred svima je glumila da živi u savršenom braku, da je on savršen muž. A onda, kao grom iz vedra neba, on, moj otac, našao je "pravu ljubav". Bez razmišljanja je otišao da živi sa njom. Ostavio nas je i ne osvrnuvši se.

Ta nova žena, njegova velika ljubav, tolerisala ga je tačno 7 meseci, a onda se on vratio u naš stan. Majka je tada prvi put povisila glas i rekla: "Čini mi se da sam te vukla ceo život. Kao da sam imala troje dece, a ne dvoje. Kada si otišao, shvatila sam da mi je lakše bez tebe!"

Nikad se nisu razveli, ali tata nije više živeo sa nama. Njegov novi stan je bio zapušten, kao i sam tata. Mnogo je pio, pušio, živeo je sam, kao propalica. Majka je i dalje kuću držala na sebi, vodila računa o nama i njemu tu i tamo doturala hranu i novac.

Kada sam odrasla počela je da mi priča kako treba nevinost da sačuvam za brak i da se udam za čestitog čoveka. Nikad je nisam poslušala!

(STIL.KURIR.RS)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs