Pitam se

Muškarac više nema obavezu da hrani porodicu, ali zašto žena još uvek mora da glumi domaćicu i kuvaricu?

Čik odgovorite ako možete....

Porodica
Autor:
Muškarac više nema obavezu da hrani porodicu, ali zašto žena još uvek mora da glumi domaćicu i kuvaricu?
Foto: Shutterstock

Kažu da smo kao društvo evoluirali, da više ne delimo poslove i obaveze na muške i ženske... Sada smo dobili ravnopravnost. Muškarci više ne moraju da se brinu za egzistenciju porodice, sada je to zajednički posao...

Kažu da je moderna supruga, kamen spoticanja, teg oko vrata za normalnog muškarca, radnika...

Žena više ne mora da sačekuje muža i decu kod kuće, da muze kravu, pravi sir, pere veš na potoku, ona danas radi isto kao muškarac i u kuću donosi isto toliko, ako ne i više novca!

Ali ako žena radi i finansijski je ravnopravna sa muškarcem/mužem, koja je njena obaveza kod kuće?

Kad sam ovo pitanje postavila drugovima koji su oženjeni dugi niz godina, svi su naveli ovo: peglanje, kuvanje, čišćenje...

A kada sam ih upitala, zašto to radi njihova žena, a ne oni, svi su slegnuli ramenima: "Pa, nema tu, bogzna kakvog posla - uključiš mašinu i oprano suđe; uključiš mašinu i opran veš... Nije to teško!"

Odaću vam tajnu - teško je! Bilo je momenata kada sam kući dolazila sa posla u 22h uveče. Hiljadu puta sam muža zaticala kako leži i gleda televiziju, dok je oko njega bila gomila suđa, neraspremljenog veša i td.

Prva rečenica koju bi mi uputio bila bi: "Šta ćemo večerati sada?"

Dok bih raspremila kuću, složila prljavo suđe u mašinu, prljavi veš uključila na pranje, bila bi noć uveliko...

Jednog dana mi je prekipelo i izbacila sam ga sve sa njegovim stvarima. Možda je cinično, ali dođavola sa tim. Što je govorila Merlin Monro: "Sa muškarcem mora da bude dobro, loše mogu živeti i sama."

Umorila sam se od činjenice da moram da rintam kod kuće isto koliko radim i u firmi. Umorila su me očekivanja da budem dobra kuvarica, dobra čistačica, a pri tome sam se ceo život školovala da budem dobra poslovna žena. Zar je zaista toliko teško skuvati ručak ženi koju voliš, pogotovo ako znaš da se muči i radi kako bi zaradila za vas? Ako žena 99 puta skuva ručak, opere suđe i veš kad dođe sa posla, zar ti ne možeš taj jedan jedini put? Da, slažem se da muškarac više ne mora sam da brine za egzistenciju porodice, ali zašto žena mora i dalje da bude kuvarica, domaćica i čistačica?

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs