NENADMAŠNI U UKLANJANJU PRLJAVŠTINE I FLEKA

Escajg i kuhinjsko posuđe će zablistati: Ova dva moćna sastojka rešiće vas prljavštine, fleka i kamenca bez imalo muke!

Bilo da sadrži kamenac ili ne, voda s vremenom ostavlja fleke po sudovima, što se najviše primeti na staklenim čašama. Toga nisu pošteđeni ni šerpe i lonci, kao ni escajg ili kuhinjski pribor od plastike.

Enterijer
Autor:
Escajg i kuhinjsko posuđe će zablistati: Ova dva moćna sastojka rešiće vas prljavštine, fleka i kamenca bez imalo muke!
Foto: Shutterstock

Tajna je u sirćetu. I limunu, naravno.

Da biste posuđe oslobodili neželjenih mrlja, stavite ga, čisto, u čepom zapušenu sudoperu i nalijte mlaku vodu, sve dok ne bude skroz prekriveno. Zatim na tri litra vode sipajte 200 ml sirćeta i sok od pola limuna (povećajte ili smanjite dozu po potrebi), pa promešajte varjačom.

Ostavite da odstoji pola sata, koliko je dovoljno vodenom rastvoru da razloži minerale sa površine posuđa. Žicom sa sunđera "ispolirajte" sudove, dok su još potopljeni, ispustite tečnost iz sudopere, pa ih isperite toplom vodom i posušite mekom krpom.

Kako očistiti drvene varjače od bakterija?

Da li znate da su drvene kašike i varjače pune bakterija? Čak ni temeljno pranje sunđerom i deterdžentom, kao ni ono u mašini za sudove, ne može u potpunosti da ih ukloni.

Držite prvo varjaču 20 minuta u vreloj vodi u koju ste sipali sok od pola limuna.

Bakterije lako prodiru u drvo, pa je najbolja metoda za njihovo uklanjanje da držite varjaču u činiji s vrelom vodom oko 20 minuta.

Nakon toga voda će biti mutna i prljava, a na površini ćete primetiti sloj ulja. Zatim ih operite onako kako to uobičajeno činite.

(Stil.kurir.rs/Novosti)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs