zdrav i siguran obrok

Mnoge domaćice prave jednu grešku kod odmrzavanja mesa: Ova 3 načina su najsigurnija!

U nastavku saznajte šta nikako ne smete raditi kada otopate meso za obrok i kako je ispravno

Recepti
11:28h Autor:
Mnoge domaćice prave jednu grešku kod odmrzavanja mesa: Ova 3 načina su najsigurnija!
Foto: Profimedia

Meso je kod mnogih redovno na jelovniku, a koju god vrstu mesa da izaberete, način odrzavanja je veoma bitna stavka.

Potrebno je pravilno odrmznuti komad mesa kako se ne bi razvile bakterije, koje će vam narušiti zdravlje.

Stoga, donosimo vam u nastavku teksta na koji način to možete uraditi.

Pre svega, morate znati kako meso najpre morate skloniti s bilo kakvih plastičnih ili penastih podložaka u koje je upakovano, zatim ga stavite na tanjir kako hemikalije s plastike ne bi prešle na meso. Pripremajte meso odmah nakon otapanja.

Jedna od najčešćih grešaka jeste odmrzavanje mesa na sobnoj temperaturi. Niste ni svesni kolika je opasnost tada od širenja bakterija.

Odmrzavanje u frižideru

Najsigurniji način za odrzavanje svih vrsta mesa jeste frižider.

  • Postavite upakovano meso na tanjir kako sokovi ne bi kapali po ostalim namirnicama i širili bakterije, te stavite u donji deo frižidera.

Crveno meso i živinu nikada nemojte odmrzavati na sobnoj temperaturi jer će onda površinski deo da se zagreje brže od unutrašnjosti, a to dovodi do razvoja bakterija.

Koliko će se meso brzo odmrznuti u frižideru zavisi od količine mesa. Konkretno, kilogram mlevenog goveđeg mesa se može odrmzavati ceo dan, a veći komadi sa kostima čak i dva, tri dana.

Odmrznuto meso i živina se mogu sigurno čuvati u frižideru najviše pet dana pre pripremanja, kaže Karen Blakesle s Državnog Univerziteta Kansas.

5 grešaka koje svi pravite kada pohujete meso: Zato vam uvek ispada loše!

foto: Profimedia

Odmrzavanje mesa u hladnoj vodi

I ovaj način odmrzavanja je dobar jer zbog hladne vode nema puno šanse da se stvore bakterije. Jedina razlika jeste što će se komadi mesa pod hladnom vodom pre otopiti nego da stoje u frižideru.

  • Meso stavite u kesicu, pa u posudu i pustite da voda teče oko pola sata, u zavisnosti od veličine komada.

Oko pola kilograma mesa pod vodom će se potpuno otopiti za sat vremena. Ali, ovaj način nije baš tako idealan jer ćete potrošiti puno vode.

Osim toga, ako kesica u kojoj je meso nije čvrsto zatvorena, površina će biti mljackava, što znači da se ipak mogu stvoriti bakterije.

Odmrzavanje u mikrotalasnoj

Iako je ovo najbrži način odmrzavanja mesa, ako ne poznajete mikrotalasnu i ne procenite koliko je potrebno za jedan komad, krajevi će se skuvati, a sredina može biti i dalje smrznuta.

Kao ni otapanje mesa u hladnoj vodi, tako ni ovaj način nije najpouzdaniji, ali ako vremenom tačno proučite koliko je potrebno mikrotalasnoj da meso bude otopljeno, ona je najbolji izbor kada ste u žurbi.

  • Meso uvek stavite na tanjir i izvadite iz pakovanja pre odmrzavanja jer i tu važe osnovna pravila korišćenja mikrotalasne.
  • Čim ga odmrznete, započnite s kuvanjem.

Meso će se u mikrotalasnoj veoma brzo odmrznuti ali neće biti ravnomerno otapljeno kao u frižideru ili u hladnoj vodi.

U nekim slučajevima neki delovi mesa se mogu kuvati i isušiti, dok se ostali delovi još odmrzavaju. Stoga ako odmrznete meso na ovaj način, odmah ga skuvajte.

Trik Džejmija Olivera za najbolje pečeno pile: Hrskava korica, a sočno meso! (VIDEO)

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs