Isprobajte

Nega kože vinom: Napitak bogova u službi lepote!

Svako vino ima drugačiji sastav i različite sorte su korisne za negu različitih tipova kože. Mi vam donosimo nekoliko jednostavnih recepata kako da sami napravite zdrave tonike
Nega
12:28h
Nega kože vinom: Napitak bogova u službi lepote!
Foto: Thinkstock

Osim za piće, vino možete da koristite i za lepotu. Svako vino ima drugačiji sastav i različite sorte su korisne za negu različitih tipova kože. Suvim tipovima kože najbolje će da odgovaraju slatka vina koja sadrže mnogo šećera za proces vezivanja vode.

Za negu kože sklone aknama najbolji izbor je crveno vino koje sadrži visoku koncentraciju polifenola resveratrola, smanjuje upale i sprečava oštećenja koja uzrokuju slobodni radikali. Za negu suve kože najbolji izbor je suvo vino koje ima veću koncentraciju jabučna, vinske i limunske kiseline.

Čaša vina dnevno prema nekim istraživanjima može da produži život do pet godina. OVDE saznajte više o tome.

Suva koža

Ako imate suvu kožu sklonu perutanju pomešajte 1 šoljicu suvog crvenog vina sa jednom čašom vode. Mešavinu nalijte u bočicu sa raspršivačem. Nakon svakog tuširanja na kožu nanesite ovu mešavinu, ostavite da deluje 5 minuta, a potom isperite.

OVDE saznajte zašto čega vam je sve koža suva.

Za izrazito suvu kožu pomešajte ¼ šoljice suvog belog vina, 1 šoljicu belog sirćeta, pa ¼ ili ½ ove mešavine dodajte u svoju kupku. Za suvu kožu lica napravite masku od vina. Pomešajte 3 kašike slatkog crvenog vina, ½ kašike gela aloe vere i 1 kašiku meda. Masku nanesite na lice i vrat, ostavite da deluje 10 minuta, pa isperite.

Masna koža

Pomešajte 3 kašike crvenog vina sa malo jogurta, pa nanesite na lice i vrat. Ostavite da deluje 15-ak minuta i isperite mlakom vodom.

Vino, jogurt i trešnje su top tri namirnice za dug život. Opširnije o tome saznajte OVDE.

Osetljiva koža

Prirodni konzervans tanin u crvenom vinu može da iritira osetljivu kožu. Zato je najbolje da izbegavate crvena i da kožu negujete belim vinima. Skuvajte biljku koja deluje umirujuće (poput kamilice) u belom vinu. Ostavite da se kuva 10 minuta, potom tečnost ohladite i prelijte u čistu bočicu. Tečnost koristite kao toner.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs