Oprez

Ne trpite baš sve zbog lepote: 5 najčešćih problema koje pravi tesna obuća!

Kažu da za lepotu mora i da se istrpi, ali vodite računa do kojih granica!

Modni saveti 07.07.2018. - 21:43h
Foto: Shutterstock

Najlakši, najefektivniji i najpristupačniji vid vežbanja svakako je hodanje, ali sve dok nemate problem sa bolnim stopalima, koji će svaki korak pretvoriti u agoniju. Prema Američkom ortopedskom udruženju za stopala i članke, čak 80 odsto žena ima problema sa stopalima, a ovo su najčešći.

 

Stopalo je je veoma kompleksan deo ljudskog tela i ima kostiju skoro kao ruka. Fizioterapeut Rik Olderman iz Denvera, koji je autor knjige "Bol u nozi i članku, kako rešiti problem" kaže da i dalje ne pridajemo dovoljno pažnje stopalima, sve dok se ne javi neki problem.

 

"Za žene je ovo posebno istina, jer imaju devet puta veće šanse da razviju neki problem sa stopalom zbog toga što devet od 10 žena nosi obuću koja je premalena pa će sedam od 10 njih imati čukljeve, zgrčene palčeve ili druge bolne deformacije", objašnjava ovaj fizioterapeut i dodaje da je prvi korak u rešavanju problema shvatiti da on postoji.

 

Plantarni fascitis

 

Ako osećaš bol u donjem delu petne kosti, radi se o plantarnom fascitisu koji nastaje usred prenaprezanja stopala.Istrošena obuća, nagle promene u intenzitetu trčanja, kao i neravan teren, mogu da dovedu do ovog neugodnog bola, koji se najčešće javlja kod ljudi koji se bave trčanjem na većim distancama.

 

Kod pojave ove boli treba prekinuti trening i proveriti s doktorom o čemu se tačno radi, jer odgađanje lečenja može da dovede do neugodnog i snažnog bola, čak i prilikom lakih fizičkih aktivnosti poput hodanja. Kako biste sprečili pojavu fascitisa, svakodnevno radite vežbe istezanja stopala i masirajte stopala i listove kako biste ih opustili.

 

Jeftini, a korisni trikovi: 2 fantastična saveta za negovane pete i nokte na nogama!

foto: Profimedia

Čukljevi i zgrčeni palčevi

 

Najčešći uzrok nastanka ovakvih deformacija je dugotrajno nošenje neprikladne, najčešće tesne obuće, koja pritiska prste i stavlja ih u nepravilan i neprirodan položaj. Istraživanja AOFS pokazala su da 88 odsto žena u SAD nosi neprikladnu obuću, a kod njih 55 odsto razvije se deformitet nožnog palca (halux valgus).

 

Kad počne da se razvija ova deformacija mišići i tetive iz okoline stopala postaju deformirajuće sile i dovode do razvoja tipične "halux valgus" deformacije. Uticaj zatvorene obuće je značajan u nastanku ovog deformiteta.

 

Da bibiste izbegle ova deformaciju, redovno radite vežbe za jačanje mišića stopala, često hodajte bose, koristite otvorenu obuću, ali i noćne ortoze za zadržavanje palca u optimalnom položaju. Takođe, raditi specijalne vežbe za korekciju deformacije.

 

Žuljevi

 

Sigurno ste bar jednom u životu iskusili žuljeve, posebno nakon nošenja novih cipela.

 

Oni su obično znak da obuća na nekom mestu previše steže stopalo. Dobar par obuće čvrsto drži stopalo i podupire ga, ali pritom mu i dalje omogućuje normalno savijanje.

 

Zato treba da birate modele koji širinom odgovaraju obliku vašeg stopala, prate njegovu liniju i ne stežu više nego što je potrebno.

 

Nesnosni bolovi i otežan hod: Saznajte sve o čukljevima i njihovom lečenju!

foto: Shutterstock

Tendinoza Ahilove tetive

 

Ahilova tetiva, koja spaja kost u peti i zadnji deo noge može da se iziritira i upali ako se previše koristi, rekla je Suzan C. Fuš, holistički pedijatar i fitnes stručnjak iz Njujorka.

 

To, dodaje, rezultira tendinozom, pod čijim su rizikom najviše osobe koje trče i žene koje često hodaju u cipelema sa visokom štiklom. Što pre krenete da lečite ovaj problem, to bolje.

 

Ona dodaje da treba izbegavati bilo kakve preterane aktivnosti oko mesec dana, hladiti noge oblozima, i obratiti se lekaru ako je bol prejaka kako bi prepisao potrebne lekove.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...