zaokret u karijeri

Napravio je bum na svetskoj modnoj sceni: Zvonko Marković za Stil otkrio šta nedostaje Srpkinjama!

Istaknuti modni dizajner ispričao je zanimljivu anegdotu sa Zdravkom Čolićem i bez dlake na jeziku progovorio o "poplavi" novih dizajnera

Moda
Autor:
Napravio je bum na svetskoj modnoj sceni: Zvonko Marković za Stil otkrio šta nedostaje Srpkinjama!
Foto: Kurir/Marina Lopičić

Zvonko Marković je za 20 godina rada redefinisao karijere mnogih pevačica, predstavio više od 100 revija, njegovi kostimi našli su se na daskama koje život znače i odavno je stekao epitet najpriznatijeg dizajnera.

Svojevremeno je oblačio Svetlanu Cecu Ražnatović, Severinu Kojić, Lepu Brenu i Anu Nikolić, dok se danas za njegove raskošne i ekstravagantne haljine otimaju najveće svetske zvezde.

Zvonko ekskluzivno za Stil priča o karijeri i životu u Americi, otkriva šta mu je najteže palo i savetuje žene kako da izgrade svoj stil.

Postigli ste veliki uspeh na modnim pistama Pariza, Njujorka i Šangaja. Koje tržište je bilo za vas najinspirativniji izazov?

"Uvek je pitanje kada uradite nešto novo da li će se publici to svideti i da li ste pomerili granice u kvalitetu, dizajnu i umetnosti. Lepo je predstavljati kolekcije u inostranstvu pošto publika nema predznanje o vama i vašem radu i onda mogu iskrenije da ga dožive. Veliko tržište Kine, Amerike i Evrope je "gladno" kreativnosti i lepote, ali isto tako nemilosrdno prema svim učesnicima".

Verica Rakočević sa Veljkom uživala na reviji (FOTO)

foto: Star fashion week

Da li ste se plašili kako ćete biti prihvaćeni u Americi s obzirom na to da je konkurencija ogromna?

"Naravno. Svaki dizajner kad prikaže svoj rad želi da naiđe na odobravanje publike. Bez obzira na sopstvene kvalitete uvek postoji sumnja u to da li je kolekcija prikazana na pravom mestu. To su dečije bolesti koje ne verujem da i jedan dizajner uspeva da preleži. Sa druge strane, moji modeli su momentalno našli put ka brojnim poznatim ličnostima u Americi tako da nisam dugo strepio".

Nedelja mode u Njujorku: Aleksandar Vang kolekcija za proleće / leto 2017.

foto: Svetlana Braun

Šta vam je bilo najteže, a šta najlakše u Njujorku?

"Njujork je grad mladih i velike energije. On dopušta da čovek bude svoj, dok sa druge strane, "jede svoju decu".

Šta vam je najviše nedostajalo iz Srbije?

"Nisam neki nostalgičar, ali svugde mi nedostaje familija i dom. Zahvaljujući modernoj komunikaciji uvek možemo da se čujemo, ali vremenske zone znaju biti nezgodne. Srećan sam što imam puno prijatelja koji me ne zaboravljaju i zahvaljujući njima i porodici nikad nisam sam".

Nedelja mode u Parizu: Elegantna Armani kolekcija sa daškom prefinjenog luksuza!

foto: Kurir/Dragana Udovičić

Kajli Džener i Ašanti nosile su vaše haljine. Kako je bilo sarađivati sa njima?

"To su sjajna iskustva. Zahvaljujući revijama na Serbia fashion week-u, a potom i u Parizu, uspeo sam da plasiram svoje kreacije na tržište Los Anđelesa i već posle mesec dana doživeo da se brojne poznate ličnosti otimaju za njih. Stilisti slavnih prepoznali su sebe u mojim haljinama i to je krenulo kao lavina. Super je znati da nikome nisam platio da se tako nešto desi".

Ona je najbogatija žena sveta: Ima samo 20 godina i bogatstvo od 900 miliona dolara!

Koju svetsku zvezdu biste još voleli da obučete?

"Nemam više tih želja. Volim da radim modu za svoju dušu. Ko se prepozna u mojim komadima može da ih kupi. Nisam od onih dizajnera koji juri da nekog obuče za džabe ne bi li došao do medijske pažnje. Naša estrada je navikla da nosi fejk komade poznatih dizajnera, pa sad ima toliko kreatora koji rade moje kopije. To je često jako smešno gledati".

Nedelja mode u Parizu: Eli Sab kolekcija za nežne, ženstvene i moćne dame!

Kako gledate na to što danas u Srbiji ima mnogo dizajnera koji sebe tako nazivaju, a zapravo to nisu?

"Logično je, svaka osoba koja ima višak para i troši ogromnu svotu za garderobu drugih dizajnera pomisli da bi i ona to mogla da radi, da oblači sebe i druge, a pri tome još da je to košta manje. Meni je to simpatično. Pogotovo mi je smešno kad posle nekog vremena izvesne osobe i same ne mogu da fejkuju svoje oduševljenje novim kolekcijama. To je momenat kada shvate da je moda ozbiljan posao".

Provokativna haljina koju je Ceca ponela na koncertu na Marakani 2002. godine je na neki način bila prekretnica za vašu karijeru. Koliki je bio izazov kreirati za nju?

"Svaka poznata ličnost je izazov kad stvarate autorsku celinu specijalno za nju. Sad mi je mnogo lakše. Trenutno stilisti iz celog sveta, a najviše iz Engleske mi šalju zahteve za kreacije, pa se moji komadi često viđaju u visokobudžetnim emisijama poput britanskog "Voica", "Dancing stars-a"...

Ceca Ražnatović u haljini za desetku: Oduševila publiku! (FOTO)

foto: Printscreen Jutjub/Svetlana Ceca Ražnatović

Koliko vam je saradnja sa pevačicama pomogla, a koliko otežala modni put?

"Nikad nisam bio stilista koji donosi torbe garderobe sa nevešto prišivenim etiketama velikih stranih dizajnera. Komade sam uvek radio prema scenskim potrebama, fizionomiji osobe i karakteru muzike. Zato su ti kostimi imali nešto magično i nesvakidašnje. Zbog toga su mi se neka vrata otvorila, a neka zatvorila.

Nedelja mode u Njujorku: Najbolje obučene poznate žene

foto: Stefan Koković

Uvek ću biti u narodu poznatiji kao kreator pevačica nego kao dizajner kože i konfekcije iako svaka kuća u Srbiji u ormaru ima ili je imala bar jedan modni komad, a da ne zna da je to moj dizajn".

Iako ste poznati po ženskim haljinama, oblačili ste i Zdravka Čolića. Kako pamtite taj period?

"Ponosan sam na moje poznanstvo sa svima na estradi, ali Čola je uvek imao specijalno mesto u mom srcu. Njegova neposrednost, iskrenost i ležernost su odlike samo najvećih zvezda. Sećam se da su me radnice u proizvodnji molile da ga dovedem samo da ga vide. Njihova reakcija i to kako je bio divan prema svima nikada neću izbrisati iz sećanja".

Zdravko Čolić: Pevaću o supruzi kada zasluži

foto: Kurir/Dragan Kadić

Čime ste trenutno preokupirani?

"Napravio sam zaokret u karijeri, predajem na Fakultetu za Umetnost i Dizajn, a uz to sam angažovan na Fashion Insitututu za tehnologiju u Njujorku kao gost predavač i modni kritičar. Poznanstvo sa legendarnim modnim ilustratorom Steven Stipelmanom i njegovi saveti su proširili moje vidike i uveli u jedan novi svet koji će uzdignuti moj rad na viši nivo.

Šta je po vama apsolutni modni hit jeseni?

"Jesen obiluje bojama i toplinom, ali za mene glavni pogodak su atraktivne crno bele kombinacije".

foto: Profimedia

Ulična moda u režiji Viktorije Bekam: Stil poznate dizajnerke odiše bezvremenskim luksuzom! (FOTO)

Kako se oblače Srpkinje, a kako Njujorčanke?

"Srpkinje su prelepe, ali tek kada sam otišao daleko shvatio sam koliko smo mi namrštena nacija. Naravno, sad će mi neko reći da nemamo čemu da se smejemo, ali ni u svetu nije mnogo bolje, a osmeh ništa ne košta. Ako ga podarite ne samo bližnjima, već i prolaznicima i strancima na ulici možete probuditi mnogo lepih emocija".

Pravila odevanja koja donose sreću i bogatstvo: 5 stvari koje treba dobro da zapamtite!

foto: Kurir/Damir Dervišagić

Koji je vaš savet damama kako da izgrade svoj stil i da izbegnu uniformisanost?

"Osmislite svoj stil prema sebi. Budite individualni. Dobro sagledajte vaše telo pre nego što se odlučite za komad koji ćete sebi priuštiti. Moda je zabava i ne pokušavajte ni sebe ni druge da shvatate previše ozbiljno. Od svih zločina, modni zločin se jedini ne kažnjava robijom. Loš izbor garderobe ne može nikoga ubiti, ali može skrenuti pažnju".

Smršali ste 60 kilograma. Koliko je tu bilo odricanja?

"Sve čitajte u mojoj knjizi na sledećem Sajmu knjiga. Ako se do tad ne ugojim".

Za 8 nedelja skinuo 14 kg: Mel Gibson otkrio kako je uspeo da smrša i povrati formu! (JELOVNIK)

foto: Kurir/Marina Lopicic

Kako sada održavate formu?

"Pazim na ishranu i pokušavam redovno da vežbam".

Šta biste poručili čitaocima Stila koji žele da izgube višak kilograma, ali im to ne polazi za rukom?

"Kupite moju knjigu. Pošto još nisam počeo da je pišem do tada jedite. Ne želim da izgubim mušterije".

Poznati srpski kreator pomaže mladim kreativcima

(Razgovarala: Aleksandra Isailović)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs