intervju

BILJANA TIPSAREVIĆ OTKRIVA VODEĆE TRENDOVE ZA PROLEĆE I LETO: Ova 2 modna trika provereno izdužuju figuru!

Naša modna dizajnerka otkriva šta je u trendu ove sezone i sa kojim odevnim kombincijama za svaki dan ne možete pogrešiti

Moda
09:49h Autor:
BILJANA TIPSAREVIĆ OTKRIVA VODEĆE TRENDOVE ZA PROLEĆE I LETO: Ova 2 modna trika provereno izdužuju figuru!
Foto: Rustam

Biljana Tipsarević (37) sa puno ljubavi skoro deceniju stvara vanvremenske modne kreacije koje odišu prefinjenošću i elegancijom.

Od diplomske revije 2012. godine na beogradskom "fešn viku" do danas, Biljana je stekla status jedne od najcenjenijih naših modnih kreatorki. Ponosna je vlasnica diploma dva fakulteta- prestižne italijanske škole mode i dizajna "Accademia del Lusso" i Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, a svoj modni put krčila je sa stilom.

Razgovor za Stil sa lepom Biljanom počeli smo pitanjem kako izgraditi i zadržati svoj lični stil odevanja u eri modnih trendova koji se stalno menjaju.

"Svesni smo brzine života i promena, nije ih lako ispratiti. Verujem da sve što nam se plasira na tržište treba da služi nama, a ne obrnuto. Ne treba da postanemo robovi novih trendova, već da njih prilagodimo našim potrebama. Svaka žena mora biti svesna da nije sve što se plasira namenjeno njoj, već da treba imati izgrađen svoj stil i stav, koji će dopunjavati u izgrađenom pravcu iz sezone u sezonu.

Takođe, nisu svi odevni komadi i dezeni namenjeni svim uzrastima, pa je i to jedan od faktora koje treba imati u vidu pri odabiru odeće iz novoplasiranih kolekcija".

Koje odevne komade ovog proleća i leta svaka žena treba da ima u svom ormaru?

"Verujem da svaka dama u svom ormaru treba da poseduje neke od “vanvremenskih komada” , poput sakoa koji je prisutan u svakoj sezoni u prilagođenim formama.

Crop top sako je novina u mojoj kolekciji, a prisutni su i oni jednostavnijeg kroja sa nesvakidašnjim detaljima. Takođe, lepršava košulja predstavlja must have komad. Haljine i suknje su neizostavni deo leta i proleća, pa se akcenat stavlja i na njih".

Kako savršeno kombinovati sako sa ostalom odećom? "Sako trpi modifikovanje forme i stilizaciju iz sezone u sezonu. Može se poneti kao deo formalnog, ali i neformalnog stajlinga. Volim kad određeni komad nađe svoju primenu u različitim prilikama, nekad sa minimalnim, a nekad sa drastičnim promenama.

Sa mojim timom dugi niz godina radim na razrađivanju postojećeg kroja sakoa, uvek imamo neki novi detalj koji upotpuni do tada razvijenu ideju. Kada sako sadrži neke akcentovane detalje, kao što su reveri atraktivnih dezena ili šljokica ili neke druge delove izrađene od drugih materijala u odnosu na ostatak sakoa, onda oni zaslužuju da budu ispraćeni svedenijim ostatkom stajlinga kako bi ostali dominantni.

Sa druge strane, kada je sako dominantan u formi, ali jednostavniji u korišćenju boja i dezena kao i upotrebi materijala, onda se mogu akcentovati neki drugi komadi odeće koji će upotpuniti autfit".

Biljana Tipsarević za Stil: Kada žena ne zna šta da obuče, ova 3 stilska rešenja su pun pogodak!

Biljana Tipsarević
foto: Rustam

Koja je najpoželjnija boja za sezonu proleće/leto 2021 i kako je kombinovati sa drugim bojama?

"Ne mogu da se odlučim za samo jednu “najpoželjniju”, jer ove sezone definitivno boje preovlađuju. Svi smo zaslužili vedrinu i radost, pa treba pustiti mašti na volju u odabiru boja i kombinovanju. Moji favoriti su narandžasta, ciklama, plava, zelena i žuta, crvena i koralna. Sve ove boje daće vam samopouzdanje i ostaviće jak utisak. Kombinujte ih međusobno i uživajte u toj slobodi".

Koji dezeni su hit sezone i kako ih uklapati?

"Dominantan je animal print sa velikim akcentom na zmijski print. Karakteristično je to što je dezen ispraćen u nijansama jarkih boja, pa se lako uklapa sa ostalim komadima jarkih boja za smelije žene, kada žele dominantan stajling.

Sa druge strane, za dame koje vole svedeniji stil, preporučuje se da komade akcentovane printom jarkih boja kombinuju sa komadima svedenijih boja, kao što su bela, bež i crna uz minimalistički aksesoar".

Tri kežual odevne kombinacije za svaki dan sa kojima nema greške?

"Tokom proleća i leta najviše volim da sam u lepršavim haljinama, krop sako upotpuni stajling, a u zavisnosti od prilike kombinujem ih ili sa elegantnim patikama ili sandalama na štiklu. Farmerice, bluza, sako ili haljina sa otvorima su takođe udobni za šetnju.

Za treću kombinaciju odlučila bih se za kežual pantalone svedenijeg kroja koje mogu biti u dezenu ili jednobojne, pogodne za kombinovanje sa bluzom ili jednostavnijom majicom preko koje može ići sako u istom dezenu kao pantalone ili različitom da bi dobili kontrast. Za svakodnevne aktivnosti verujem da svakoj ženi treba da bude podjednako udobno kao i vizuelno lepo da bi se u tome osećala sigurno".

Biljana Tipsarević
foto: Rustam

Koji modni dodaci će podići svaki stajling?

"Veliki sam ljubitelj aksesoara, oni su neizostavni deo mog svakodnevnog stajlinga. Bilo da je u pitanju nakit ili torba, uživam da ih kombinujem i poigravam se sa različitim bojama i oblicima, jer verujem da bez njih autfit ostaje nepotpun. Omiljene torbe su mi od brenda moje sestre Jovane".

Koji modni trik će vizuelno izdužiti fuguru?

"Sigurna sam u dva trika koji su potpuni kontrasti, ali tu se krije čar toga da svaka od nas sebi bira ono što joj više odgovara i bolje ide uz karakter. Za vizuelno izduženu figuru pun pogodak je kratka mini suknja ili haljina, za one dame koje vole da ističu svoje obline i naravno ukoliko je to prikladno za priliku.

Drugi trik je potpuna suprotnost prvom, ali takođe idealan i možda u nekim situacijama praktičniji. Naime, reč je o pantalonama visokog struka, zvonastih završetaka sa šlicevima na nogavicama. Sa ovakvim pantalonama nema greške, figura deluje izduženo, udobne su za nošenje, ali i elegantne, pa odaju utisak prefinjenosti".

Biljana Tipsarević
foto: Rustam

Šta treba izbegavati prilikom sklapanja odevnih kombinacija, koji su najveći modni promašaji?

"Kada pomislim na modni promašaj prva asocijacija mi je preterano isticanje ženskih atributa, U njima treba da uživamo, ali sa merom. Balans je uvek bio najbolja opcija i u odabiru otvorenosti odevnih komada, ali i kod kombinovanja dezena.

Balans poistovećujem sa kontrastom, pa tako svesno biram da pri odabiru stajlinga on bude sačinjen iz kontrasta, jer mu to daje notu elegancije. To znači da kada se odlučim za akcentovan komad koji je dovoljno jak sam po sebi, ostatak biram tako da ga ublaži ili isprati u ublaženoj formi. Verujem da je dama ona žena koja je svesna sebe i svoje vrednosti i lepote i bez da preterano i prenaglašeno ističe svoje atribute".

Šta je po tvom mišljenju tajna elegancije?

"Definitivno je to balans koji sam navela. Umerenost koja je možda najveća vrlina pravih dama. Eleganciju pored mode u smislu odabira odeće gledam i kroz svet nege i zdravlja, pa tako prirodan izgled i negovana koža, kosa i lice predstavljaju eleganciju koja je uvek imala svoju visoku cenu, a poslednjih godina je veliki akcenat na tome. Žene koje neguju sebe i spolja i iznutra odišu elegancijom i to se vidi i oseti". Šta žena od stila nikada neće obući?

"S obzirom na to da više od jedne decenije poslujem u modnoj industriji, ne volim da upirem prstom i javno ističem šta ne treba, već da stvaram inspirisana ženama i njihovom slobodom. Svaka od nas treba da osluškuje sebe i svoje potrebe, jer svaka za sebe treba da zna šta i na koji način može da ponese u skladu sa osećanjima i karakterom. Stil se gradi godinama, ali i menja u skladu sa promenama kako ličnim tako i društvenim".

Koja žena se po tebi najbolje oblači u svetu poznatih?

Mnogo ih je, istakla bih aktuelne svetske modne blogere".

(Razgovarala: Aleksandra Isailović)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs