Životna priča boga modelinga

Izmislio supermodele, spavao sa maloletnicama: Žizel Bundšen je sebično čudovište, Hajdi Klum nemačka kobasica bez talenta! (FOTO)

Da li vam je poznato ime Džon Kazablankas?

Moda
12:23h Autor:
Izmislio supermodele, spavao sa maloletnicama: Žizel Bundšen je sebično čudovište, Hajdi Klum nemačka kobasica bez talenta! (FOTO)
Foto: Profimedia

Jedno ime podrazumeva se uvek prilikom priče o supermodelima - ime Džona Kazablankasa.

Ovaj modeling bog, osnivač možda i najpoznatije manekenske agencije "Elite Models" koja je ne samo u svetu, već i kod nas otkrila neke od vodećih modela u istoriji modelinga, bio je i ostao tvorac, "otac" supermodela, čovek koji je diktirao karijeru Sindi Kraford Naomi Kembel, Linde Evanđeliste, Klaudije Šofer, Endi Mekdauel, Pauline Porižkove, Iman,Hajdi Klum i Žizel Bundšen, neprevaziđenih boginja pista, piše Elle.

Supermodeli 90-tih zatvorili reviju Versaće: Sindi, Naomi, Klaudija! (VIDEO)

foto: Profimedia

Džon je rođen 12. decembra 1942. godine u Njujorku, u porodici španskih doseljenika.

Nakon studija u prestižnom internatu "Le Rosey", u Švajcarskoj Džon Kazablankas se vraća u Ženevu ne bi li saznao da je njegov san o odlasku na koledž, onemogućen nakon što je škola odbila da mu izda potrebne preporuke, nakon što ga je uhvatila u nedoličnoj radnji sa mladom sobaricom. Već tada Džon je imao poseban odnos sa damama koje su padale na njegov evidentni šarm i naočit izgled.

Život Kazablankasa koji je preminuo 2013. godine od raka, inspirisao je producente Netfliksa da snime dokumentarni film "As The Man Who Loved Women."

Klaudija Šifer (47) o sazrevanju i ključnim momentima u karijeri: Reč supermodel mi je davala snagu! (FOTO)

"Džon je bio nalik nekoj holivudskj zvezdi. Vrlo harizmatičan, ubedljiv, elokventan, šarmantan i privlačan. On je takođe bio deo najglamuroznijih žurki koje je pohodio u stilu, sve sa malom dozom bunta i problematičnom prirodom, od koje nije bežao."

Ovo je ispričao Hjubert Voroniecki, režiser pomenutog dokumentarca Netfliksa koji je premijerno pušten prošle godine, a koji je ujedno sarađivao sa Džonom u "Elitu" tokom 90-ih.

Kazablankas je "Elite" osnovao u Njujorku 1977. godine u trenutku kada je naspram njega bila agresivna rivalka, Eilen Ford koja ga je prozvala "sleazy" što bi u bukvalno prevodu značilo osoba koja je beskrupulozna, nemoralna i vrlo neprijatna.

Nasledila bogatstvo, pobegla iz Italije, zavodila koga je htela: Buran život bivše prve dame Francuske! (FOTO)

foto: Profimedia

Sredinom devedesetih oženio je jednu od finalistkinja izbora "Elite Model Look", koja je tada bila tinejdžerka, a sa manekenkomStefani Simor se zabavljao kada je ona imala samo 16 godina, a on 41.

Ta veza sa Stefani doprinela je razvodu Džona i njegove tadašnje supruge, bivše danske misice Žanet Kristiansen sa kojom Kazablankas ima sina Džulijana, frontmena grupe "The Strokes".

Osim njega, ima još jednog sina i dve ćerke, iz tri braka.

12 činjenica koje niste znali o Donateli Versaće: Bila je njegova muza, stalno ga kritikovala, niko ga nije voleo kao ona! (FOTO)

foto: Profimedia

O svom radu u agenciji "Elite" i stvaranju supermodela, jednom prilikom je rekao, da je tajna uspeha njegovih devojaka u tome što je birao samo najlepše i što ih nije "držao" samo na modnoj pisti.

"Dozvolio sam im da daju intervjue, tretirao sam ih kao ličnosti, plaćao ih odlično. Tako su postale uzor devojkama, san mnogih muškaraca."

Međutim, on nije radio samo to.

"Krao" je devojke iz drugih agencija tako što im je nudio veću zaradu, angažovao ih u muzičkim spotovima, filmovima, MTV emisijama. Za njegove devojke se govorilo da ne ustaju iz kreveta za manje od 10.000 dolara.

Zbog traume iz detinjstva izgubila veru u ljubav: Imala je mnogo ljubavnika, ali njega nikad nije prebolela! (FOTO)

foto: Profimedia

Uskoro su mnoge devojke širom sveta poželele da čuju kako baš njih želi Kazablankas.

Ipak, iza svog tog glamura i uspeha, prema svedočenjima mnogih insajdera "Elite" je bio tek paravan za razuzdane žurke na kojima su se devojke prostituisale i odavale raznim opijatima i drogama. To je potvrdio i Donal Mekintajer, novinar BBC-a koji je na tajnom zadatku radio upravo posećujući žurke koje je organizovao "Elite Model Look".

Njegov dokumentarac razotkrio je nekoliko šefova i direktora agencije, ali nije lično upleo Džona Kazablankasa, iako mu je uništio imidž i reputaciju, bacajući ljagu i na kompaniju.

Mračna strana života najlepših žena: Jedna je skupila hrabrost i progovorila! (FOTO)

foto: Profimedia

Džon se nakon penzije (2000.) preselio u Rio de Žaneiro gde je oženio tada 17-godišnju manekenku Alin Vermelinger. Ipak pre toga je u jednom intervju za "Telegraph" otkrio kako zapravo, mrzi svoje modele.

"Najviše žalim upravo za tim što sam stvarao supermodele. One su razmažene i nezahvalne." Tada je Žizel Bundšen okarakterisao kao "sebično čudovište", dok je za Hajdi Klum izjavio da je "nemačka kobasica bez talenta".

U jednom od svojih poslednjih intervjua Džon je izjavio kako Stefani Simor nije spavala sa njim, te da su imali samo platonsku vezu, kao i da ništa što je uradio u životu nije značajno promenilo svet, ali da mu je priuštilo neverovatnu dozu sreće i zabave.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs