Modna dizajnerka

12 činjenica koje niste znali o Donateli Versaće: Bila je njegova muza, stalno ga kritikovala, niko ga nije voleo kao ona! (FOTO)

Sve o ženi koja je nastavila viziju svog brata, legendarnog italijanskog dizajnera Đanija Versaćea

Moda
Autor:
12 činjenica koje niste znali o Donateli Versaće: Bila je njegova muza, stalno ga kritikovala, niko ga nije voleo kao ona! (FOTO)
Donatela Versaće, Foto: Profimedia

Donatela Frančeska Versaće italijanska dizajnerka, aktuelni podpredsednik Versaće grupe, kao i glavni kreator ovog brenda intrigrira već godinama javnost. Sestra ubijenog dizajnera od čije smrti se prošle godine navršilo 20 godina, poseduje 20 % udela u poslu koji je njen brat Đani pokrenuo 1978. godine, piše Elle.

U nastavku pročitajte najzanimljivije činjenice o slavnoj dizajnerki:

1. Bila je veoma bliska s bratom

Donatela je rođena 2. maja 1955. godine u "Reggio di Calabria" u Italiji, kao najmlađe dete od četvoro u porodici. Njena mama je bila krojačica, a njen stariji brat Đani često je radio u porodičnoj prodavnici. Starija sestra Tina preminula je kada je imala 12 godina od posledica izazvanih tetanusom. Nakon Tinine smrti, Đani i Donatela su postali veoma vezani i nerazdvojni, te su svo slobodno vreme koristili da se druže i upoznaju zajedno nove ljude. Sudeći po članku objavljenom u "Newsweek reports", brat ju je uvek savetovao kako da se obuče.

20 godina od smrti: Novi detalji iz života modne legende! (FOTO)

2. Đani joj je predložio da postane plavuša

Kada je imala 11 godina, Đani joj je predložio da se ofarba. Ingrid Siši u knjizi koju je napisala sa Donatelom, istakla kako je Đani bio opsednut prelepom plavušom i italijanskom pevačicom Peti Pravo i želeo je da njegova sestra bude nalik na njegovu omiljenu heroinu.

Donatela Versaće gazi 7. deceniju: Novi pokušaj podmlađivanja ostavio sve bez teksta! (FOTO)

3. Studirala je strane jezike

Donatela je pohađala fakultet u Firenci, studirajući strane jezike. Pripremala se da bude profesorka, ali i tokom studija dolazila je u Milano da pomogne bratu u stvaranju kolekcija.

Supermodeli 90-tih zatvorili reviju Versaće: Sindi, Naomi, Klaudija! (VIDEO)

4. Đanijeva muza

Biografi slavnog dizajnera su u više navrata istakli kako je Donatela bila Đanijeva muza i da je takođe bila inspiracija za parfem "Blondie". Đani je posebno cenio njene kritike. Porodični prijatelj Guisi Fere je izjavio kako je Donatela bila veoma kritična, dok je njen brat vičući često govorio: Hoćeš da ubiješ moj duh, moj uspeh?

Zanosna Amal u zlatnom: O šik mami bruji ceo svet! (FOTO)

5. Versus linija

Ne samo da mu je bila inspiracia, već je na poklon dobila čuvenu mladalačku "Versus" liniju, marku koja je lansirana 1989. godine i koja je posvećena mlađoj publici. Tokom godina mnoge ličnosti su nosile komade iz ove kolekcije uključujuči pevačicu M.I.A i Zejna Malika.

Ona je prirodna i ženstvena: Kristi Tarlington (48) zasenila sve glumice Holivuda! (FOTO)

6. Majka dvoje dece

Pre 38 godina Donatela se udala za modela Pola Beka sa kojim ima dvoje dece - sina Daniela i ćerku Alegru. Njenoj ćerci, Đani je ostavio pola svog bogatstva, a časopis "The Guardian" je izneo tvrdnju da je Daniel nasledio njegovu umetničku kolekciju.

7. Preuzela posao kada se Đani razboleo

Poznato je da je Đani imao rak uha malo pre atentata, te je Donatela već tada nezvanično preuzela posao.

Mini intervju: Naomi Kembel o detinjstvu, manekenstvu, gubitku prijatelja! (FOTO)​​​​​​​

8. Bliska je sa pevačicom Lejdi Gagom

Zajedno su sarađivale na više projekata, a sigurno da su najupečatljiviji kostimi rađeni specijalno za turneju "Born This Way". Takođe, performans koji je Gaga izvela na poluvremenu "Super Bowl" je realizovan uz modu pomoć dizajnerke koja je bila u Gaginom okruženje dok se pripremala.

9. Čuvena Džej Lo haljina

Kada se Džej Lo pojavila na 2000. godine na dodeli Gremi nagrada svi su gledali u nju. Naravno glavni krivac je čuvena haljina, dubokog dekoltea sa vrlo egzotičnim "jungle" dezenom, koju je dizajnirala upravo Donatela.

10. Saradnja sa Givenchy

Ovaj saradnja ogledala se u tome što je dizajnerka specifičnog izgleda pozirala za kampanju jesen/zima 2015., ali za prestižnu francusku modnu kuću "Givenchy".

11. Veliko poštovanje prema bratu

Donatela je nastavila da poštuje svog brata kroz brend i posle 20 godina od njegove tragične smrti. "Versace’s Spring 2018" kolekicja, poznata kao "The Versace Tribute Collection", nastala je u njenu čast a uveličale su je na Milano "Fashion Weeku" udarne i omiljene manekenke kreatora: Sindi, Naomi, Klaudija, Kristi i Karla.

Kao majka i ćerka: Lejdi Gaga i Donatela Versaće u Parizu (FOTO)​​​​​​​

12. Ne odobrava seriju "American Crime Story"

Uprkos velikoj euforiji koja vlada oko serije "The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story", porodica Versaće ne odobrava seriju. Donatelu igrati Penelopa Kruz koja je izjavila da je tražila dozvolu od dizajnerke i da ju je dobila.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs